нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Франция обмисля да въведе трета карантина

Guiliver/Getty images

Френският премиер Жан Кастекс не изключи налагането на трета карантина във Франция, ако епидемичната ситуация не се подобри. Над 22 000 са били новозаразените вчера, въпреки че епидемията отстъпва през последните дни, предаде БНР.

"Никой не може да бъде сигурен", че няма да се наложи трети локдаун, заяви френският премиер Жан Кастекс в интервю за вестник "Уест Франс" ден след пресконференцията с данните за здравната обстановка. "Въвеждането на нова карантина предполага рязко влошаване на ситуацията, това е крайна мярка, с тежка човешка и икономическа цена", добавя той.

Премиерът отбеляза още, че Франция е сред страните, които най-дълго са оставили отворени училищата въпреки кризата. Той увери, че френската здравна система действа добре и оправда досегашните мерки, които са били според него навременни в сравнение с Англия и Германия. "През октомври имахме 50000 с положителни проби на ден срещу 20000 днес", припомня Кастекс.

Започващата след седмица зимна ваканция ще бъде важен тест за развоя на епидемичната ситуация във Франция. Премиерът потвърди отново, че до края на лятото за всички желаещи французи трябва да има ваксини.

 

още от ЕС