нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Германия въвежда квоти за жени в управлението на компаниите

Guiliver/Getty images

Управляващата коалиция на канцлера Ангела Меркел постигнаха споразумение за въвеждането на квоти за жени в управлението на най-големите компании в страната, предаде Гардиън.

„Това е велик пробив. Слагаме край на заседателните зали без жени в големите компании и ще дадем пример за устойчиво и модерно общество. Ще впрегнем целия потенциал на страната, за да могат най-добрите в смесените екипи да бъдат по-успешни“, заяви Франциска Гифи, федерален министър по въпросите на семейството, възрастните хора и жените в Германия.

Според споразумението управителните съвети на компании с над 2000 служители, в които синдикатите имат места в надзорния съвет, ще са задължени да спазват изискване за квоти по полов признак. Компании без жени на борда ще дължат глоби, освен ако не посочат основателна причина.

Очаква се окончателното разписване на проекта да се случи през идната седмица. Решението на кабинета ще бъде взето, след като министерствата изготвят законопроект и федералните области, и социалните партньори също го коментират.

Според много компании обаче изискването ще донесе само допълнително бюрокрация, като много браншови асоциации се оплакват, че просто няма достатъчно добре подготвени и опитни жени, на които да поверят ръководни позиции.

 

още от ЕС