нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Германският конституционен съд спъва фонда за възстановяване на ЕС

Германският Федерален конституционен съд  в Карлсруе

Снимка: Getty images

Европейския възстановителен фонд на стойност 750 милиарда евро е изправен пред нова пречка, след като германският Федерален конституционен съд повдигна въпроси за общия европейски дълг, с който ще бъде финансиран спасителния пакет, предаде Си Ен Би Си.

През месец юли 27-те страни членки на ЕС се договориха за емитиране на общ дълг от 750 млрд. евро на световните финансови пазари, за да съберат средства, с които да финансират т.нар фонд „Следващо поколение ЕС“, чиято цел е да подпомогне засегнатите от пандемията икономики.

Макар че страните от ЕС споделят някои законодателни рамки, всяка държава има пълен контрол върху фискалната си политика. Юлското споразумение за общ дълг е доста спорно, като по-фискално консервативните страни се притесняват, че техните данъкоплатци ще покрият по-голямата част от сметката по фонда.

Такъв е случаят с Нидерландия, чиито премиер Марк Рюте подчертава, че това е еднократно събитие заради безпрецедентният икономически шок, засегнал целия регион.

Много евроскептици обаче продължават да опонират на сделката.

В петък група от 2200 граждани е подала жалба до Конституционния съд на Германия срещу ратифицирането на споразумението, тъй като по думите им правилата на ЕС не позволяват на блока да поема общ дълг. В резултат Конституционният съд блокира закон, който ще даде зелена светлина на Европейската комисия за набиране на средствата.

„Наясно сме, че фондът за възстановяване е политически проект, по който вече е взето решение. Въпреки това, имайки предвид значителните рискове, федералното правителство трябва да гарантира, че вземането на заеми на европейско равнище и заобикалянето на фискалните правила няма да се превърне в постоянно решение“, заявиха от Конституционния съд.

Неговото решение идва, след като миналата седмица долната камара на германския парламент в четвъртък гласува с 478 „за“ от 645 възможни в подкрепа на плана на ЕС.

Европейската комисия не може да започне да използва финансовите пазари за набирането на средствата, преди всички страни членки да приемат закон в подкрепа на фонда. До момента това 22 от 27-те държави членки вече са приели такъв закон или ще финализират неговото ратифициране през следващия месец. Австрия, Полша, Унгария и Нидерландия не са потвърдили дата за гласуване на подобен закон, а над Германия е надвиснал облак на несигурност.

„Освен ако въпросът не бъде решен бързо и в полза на закона, които двете камари на германския президент одобриха с големи мнозинства, изплащанията на средствата по фонда може да се забавят и дори да бъдат поставени под риск“, коментира Холгер Шмидгин от Berenberg

Европейската комисия иска да започне набирането на средства през това лято, за да ги направи достъпни за страните от ЕС през втората половина на 2021 г. – повече от година след първоначалното споразумение.

още по темата
още от ЕС