нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Италия дава 300 евро на всеки, който плаща с карта

Guiliver/Getty images

Италия ще започне от началото на декември да връща 10% от разплащанията, които гражданите на страната извършват с карта. Това ще обхваща всички плащания на стойност до 1500 евро на полугодие, тоест разходи за общо 3000 евро на година. Така гражданите на страната ще си връщат до 300 евро годишно за избора да плащат безкешово, предаде Ройтерс.

Инициативата е с цел страната да намали нивото на използването на кеш, което е сред най-големите в страните от Еврозоната. Според ЕЦБ само 12% от плащанията в Италия се правят с карта, при 17% средно за Еврозоната. Проблемът с кеша, е че в голяма степен той спомага укриването на данъци в страната, докато това е по-трудно при картовите плащания, от които остава лесно проследима следа. Според италианското Министерство на финансите укритите данъци възлизат на 109 млрд. евро годишно, което представлява 1/5 от общата сума събрани данъци.

Освен че ще възстановява 10% от плащанията, направени с карта, италианската администрация въведе данъчни облекчения за търговци, които използват безкешови разплащания и стартира лотария с награден фонд от 50 млн. евро за хора, които плащат с карта.

Възникването на глобалната пандемия от коронавирус също е помогнало в усилията на страната да премине към безкешови плащания. „Хората просто не искат да докосват банкноти и монети“, коментира Синциа ди Сиена, която управлява аптека в Рим от 13 години. От началото на пандемията 31% от италианците са започнали по-често да плащат с карта, показва изследване на кредитната асоциация Assofin. Данните сочат, че в Германия увеличението е само 18%, а във Великобритания – 16%.

още от ЕС