Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Изтекоха детайли от плана на ЕК за зеления рестарт на икономиката

Снимка: Getty Images

Обещаният от Европейската комисия план за възстановяване на икономиката, основано на екологични цели и ангажименти,  ще бъде фокусиран върху реновациите и възобновяеми източници на енергия, наред с масовото рециклиране на ресурси, съобщава Euroactiv, като се позовава на изтекли работни документи.

В момента Европейската комисия е заета с изграждането на план за възстановяването на икономиката на Блока след пандемията от COVID-19, като Брюксел е готов да отдели поне 1 трлн. евро в широка програма от стимули, която ще бъде представена следващата седмица. Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен начерта плана пред Европейския парламент по-рано, като обеща да постави "Зелената сделка" в центъра на усилията за възстановяване на икономиката на ЕС. 

Очаква се планът да бъде представен на 27 май, а ключовите детайли за финансирането му все още липсват. Все пак Euroactiv се е сдобил с чернова от "работен документ", свързан с екологичните аспекти на плана за възстановяване. ЕК по принцип не коментира черновите на своите програми и планове, но когато говорителят на Комисията Ерик Мамер беше попитан за изтеклия документ, той само предупреди журналистите да "са внимателни" с подобна информация, без да отрича нейната автентичност, пише Агенция "Фокус". 

От Euroactiv предупреждават, че макар документът да идва от достоверен източник, в него се обръща внимание основно на екологичните аспекти от плана, без да се засягат други ключови теми, като финансирането и здравеопазването след пандемията. Той е разделен на няколко точки.

Реновации 

"Вълната от реновации" вече беше обявена през септември 2019 г. от ЕС и нейната цел да утрои планираните реновационни дейности по сградите и инфраструктурата в Блока.  Според планът Комисията иска да постигне "бързи и дълбоки реновации" на сградите, като според нея това е от особено значение за "климатично неутрален ЕС". Реновациите ще засегнат на първо място болниците и училищата, както и социалните домове.

Възобновяеми енергийни източници 

Въпреки че възобновяемите енергийни източници се оказаха по-устойчиви от изкопаемите горива по време на кризата с COVID-19, веригите за доставки бяха сериозно засегнати, като пазарите за слънчева и вятърна енергия се очаква да се свият с 20-33% през тази година, казват от Комисията.
Планът за възстановяване предлага ЕС паралелно да се съсредоточи върху възобновяемите енергийни източници и водорода.

„Без устойчив растеж на пазара на възобновяеми енергийни източници няма бъдеще за чистия водород в Европа, докато устойчивата водородна технология играе критична роля за по-екологична икономика“, се казва в документа.

В областта на възобновяемите енергийни източници ключовите аспекти на плана за възстановяване включват схема за търгове на ЕС за проекти за възобновяема електроенергия на стойност 15 гигавата за 2 години, с обща капиталова инвестиция от 25 млрд. евро, както и подкрепа за националните схеми на стойност 10 милиарда евро за две години, като се използва съфинансиране от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).

Зелена мобилност

Що се отнася до автомобилната индустрия, планът предлага четири точки. Първо, обществен механизъм за закупуване на по-екологични превозни средства, което да намали емисиите на въглероден диоксид и други замърсители в съответствие със стандартите на ЕС. За това ще бъдат заделени 20 млрд. евро през следващите две години. Второ, Зелен инвестиционен фонд, който да ускори инвестициите в областта на железопътния транспорт. За това ще бъдат заделени от 40 до 60 млрд. евро. Трето, удвояване на инвестициите на ЕС в инфраструктура за зареждане на електрически автомобили с цел достигане на 2 млн. обществени станции за зареждане и алтернативни методи за това до 2025 г. Четвърто, пакет от инвестиции за възраждане на железопътния транспорт. Те ще бъдат с фокус върху ключовите коридори, където пътници и товари могат да преминат към железопътен транспорт. За тази цел ще се заделят 40 млрд. евро. 

Планът за възстановяване също така предвижда по-голямо финансиране за програми за градска мобилност, като колоездачна инфраструктура, която да се финансира по регионалните програми на ЕС. Още два раздела са посветени на рециклирането и селскостопанския сектор, с акцент върху дигитализацията. 

още от ЕС