Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

ЕК настоява да не се бави споразумението за фискалните стимули

Снимка: Guliver / Getty images

Европейският съюз трябва да постигне съгласие за фискалните стимули в идните месеци. Това заяви зам.-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис пред Си Ен Би Си.

Вчера европейската комисия предложи пакет от 750 млрд. евро под формата на грантове и заеми, с който да подкрепи икономиките на 27-те държави членки на ЕС. Някои страни обаче подхождат скептично към мярката. Планът трябва да бъде одобрен единодушно, за да може да влезе в сила.

„Не можем да отлагаме споразумението“, каза Домбровскис. „То трябва да бъде готово в идните месеци“.

Пандемията от COVID-19 нанесе тежък удар върху европейската икономика. Европейската централна банка прогнозира понижение на брутния вътрешен продукт на с 15% през второто тримесечие, докато Европейската комисия съобщи в началото на май, че очаква икономиката на Блока да се свие с 7,4% през 2020 г.

Домбровскис коментира пред Си Ен Би Си, че разпределението на допълнителните стимули все не е финализирано, но Италия, Испания, Франция, Полша и Германия ще получат „значителни суми пари“.

„Бих казал, че нито една държава няма да бъде изоставена при настоящето предложение, така че ние сме фокусирани върху способността на отделните държави членки да отговорят на кризата, независимо дали тя е ограничена от високи нива на дълг или по-ниското ниво на икономическо развитие и по-ниските доходи на държавата“, каза зам-председателят на ЕК.

„Всички тези фактори са взети предвид, така че парите да отидат при страните, които се нуждаят най-много от тях“, добави той.

 

 

 

 

 

още по темата
още от ЕС