Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

ЕК запазва прогнозите си за икономически растеж с едно наум заради коронавируса

Снимка: Shutterstock

Европейската комисия запазва прогнозите си за икономическия растеж на ЕС и Eврозоната през текущата и идната година, се посочва в зимните икономически прогнози на ЕК.

Икономиката на Eврозоната ще съхрани миналогодишния темп от 1,2 процента и през 2020 и 2021 година. За 27-членния Европейски съюз се очаква растеж от 1,4 процента през тази и идната година, което е леко забавяне след темпа от 1,5 процента през 2019 година, предаде БТА.

Прогнозата за европейската икономика е за стабилен, макар и вял растеж през идните две години, посочи еврокомисарят за икономиката Паоло Джентилони, цитиран от ДПА.

Еврокомисарят приветства намаляването на напрежението в търговията и избягването на сценария за Брекзит без сделка. Европейската комисия обаче предупреждава, че перспективите могат да бъдат влошени от няколко фактора.

Въпреки намаляването на противоречията между САЩ и Китай високата степен на неопределеност около търговската политика на Вашингтон остава бариера пред бизнес доверието, отбелязва ЕК.

Брюксел посочва също безредиците, причинени от социално напрежение, в Латинска Америка и подновената опасност от конфликт в Близкия изток.

Епидемията от новия коронавирус представлява риск заради "последиците за общественото здраве, икономическата активност и търговията, най-вече е Китай", според ЕК. Прогнозата е разработена на основа предположението, че епидемията ще достигне пика си през първото тримесечие на 2020 година и ще има сравнителни слабо глобално разпространение. Колкото по-дълго обаче продължи кризата, толкова по-голяма е вероятността от "ефект на доминото" върху икономическото доверие и глобалните условия за финансиране, допълва Комисията.

Еврокомисията отбелязва и значителната несигурност за бъдещите търговски отношения на ЕС с Великобритания, допълвайки също така, че не могат да се изключат краткосрочни рискове от климатичните промени.

Според ЕК обаче влиянието на новия коронавирус върху световната икономика ще бъде ограничено.

още по темата
още от ЕС
23
Неделя
Февруари