Затвори

Жан-Клод Юнкер: Европа се простира от Виго до Варна

Снимка: Guliver/Getty Images

Вятърът се завърна в европейските платна, заяви председателят на Европейската комисия (ЕП) Жан-Клод Юнкер в годишната си реч при откриването днес на новия политически сезон в Европейския парламент в Страсбург. Словото му беше посветено на бъдещето на ЕС и беше излъчено на живо в международните медии, включително и в българския ефир - пряко по БНТ2.

Крайно време е България и Румъния да влязат в Шенген, а Хърватия също да бъде включена когато е готова, гласеше един от акцентите в речта му. 

 "Имаме само два избора - или да се обединим заедно около позитивен европейски дневен ред, или всеки да се оттегли в собствения си ъгъл. Изправени пред този избор, аз се застъпих за обединението", посочи още председателят на ЕП. "Предложих позитивна програма, която да помогне да се създава - както казах през миналата година - Европа, която защитава, дава сили и отстоява", заяви Юнкер. 

Европа трябва да бъде съюз на равенството, призова още той. "Равенство между членките й, малки и големи, Изток и Запад, Север и Юг. Не се заблужавайте, Европа се простира от Виго до Варна. От Испания до България!", каза той. "Изток към Запад: Европа трябва да диша с два бели дроба. Иначе нашият континент ще се бори за въдух. В един съюз на равните не може да има граждани от втора класа", подчерта председателят на ЕК. 

Той настоя потребителите в ЕС да имат достъп до стоки с еднакво качество, както и работниците да не бъдат делени на "първа и втора класа", а да получават равни права и възнаграждения при полагането на еднакъв труд на едно и също място.

Председателят на ЕП се противопостави на идеите на президента на Франция Еманюел Макрон за обособяването на отделен бюджет и парламент за държавите от Еврозоната и още веднъж подчерта, че всички страни в ЕС трябва да бъдат част от Еврозоната и Шенген. "Членството в банковия съюз, Еврозоната и Шенген трябва да бъдат стандарт", отбеляза той.

Не ни трябват нови институции на ЕС, посочи Юнкер и дори предложи занапред Европейската комисия и Европейският съвет да бъдат оглавени от един председател, избран пряко при гласуването за Европейски парламент.  Застъпи  се и за идеята част от евродепутатите да бъдат избирани от общоевропейски листи и отново декларира, че  няма да се кандидатира за втори мандат.

Други революционни идеи, зад които Юнкер застана категорично, са до 2025 г. в ЕС да бъде създаден отбранителен съюз, а европейската прокуратура  да се заеме с въпросите на тероризма.  Като приоритет за предстоящата година Юнкер очерта и по-добрата защита на европейците в дигиталната епоха. "Кибератаките може да бъдат по-опасни за стабилността на демокрациите и икономиките от оръжията и танковете", заяви той и  предложи да бъде създадена и европейска агенция за киберсигурност.

Юнкер призова също така за поддържане на фонда за Африка, за да бъдат преодолени причините за незаконната миграция към ЕС. Досега ЕС е приел повече мигранти от САЩ, Канада и Австралия, взети заедно, заяви той и се обяви за разкриването на законни пътища за миграция, както и за ускорено връщане на мигрантите, дошли в Европа без основание.

"Искам Европа да бъде световният лидер, когато стане дума за борбата срещу климатичните промени", каза още Юнкер. Той съобщи, че ЕК ще инициира намаляване на вредните газове в областта на превозите и нова индустриална стратегия за цифровизация. "Вярвам в нашата автомобилна индустрия, но съм втрещен как хората умишлено са лъгани. Приканвам автомобилната индустрия да намери изход, да се инвестира в чистите коли на бъдещето", заяви Юнкер. Той настоя за въвеждането на предварителни оценки на чуждестранните инвестиции, особено в областта на отбраната, здравеопазването, енергетиката и технологиите.

Юнкер специално отбеляза, че  Съюзът е направил икономически крачки напред от последната му реч пред ЕП насам преди една година, но трябва  да се възползва от набраната скорост.Европа е отворена за взаимоизгодни търговски отношения - искаме да получаваме толкова, колкото даваме. В последната година нашите световни партньори настояват да сключваме търговски споразумения, посочи Юнкер. Той отбеляза сключването на споразумения с Канада, Япония и Мексико, Южна Америка. Юнкер съобщи, че предстои начало на търговски преговори с Австралия и Нова Зеландия, които могат да бъдат приключени до средата на 2019 година.

С поглед към бъдещето Юнкер заяви, че очаква с нетърпение новия формат на ЕС след Брекзит и напускането на Великобритания на 29 март 2019 г.

По отношение на Брекзит, Юнкер заяви: "Ние винаги ще съжаляваме за това и мисля, че и вие ще съжалявате за това скоро", обръщайки се към британците. "Ние ще продължим напред, защото Брекзит не е всичко. Това не е бъдещето на Европа - с него не започна и свършва всичко". Занапред държавите от ЕС ще бъдат повече от 27, Европа е място за зрели демокрации, посочи той и отбеляза в тази връзка, че Европа трябва да следва надежден проект за разширяване със страните от Западните Балкани, но такъв подход към момента е невъзможен за Турция. Той обвини Турция, че се е дистанцирала от ЕС и призова правителството в Анкара да освободи "нашите (европейски) журналисти", както и да спре личните атаки срещу европейските лидери. 

Речта на председателя на ЕК продължи над 1 час на английски, френски и немски език.

Цялата реч може да прочетете на английски език в официалния сайт на Европейската комисия тук

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Xperia XZ1 Compact - винаги там, накъдето политат мечтите ви

Цитат на деня
Виц на деня

Снимка: Shutterstock

Валутен калкулатор

Валутен курс за 19.01.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 19.01.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.6634
0.601178
CNY
10
2.49211
4.01266
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.21335
0.451804
RUB
100
2.82095
35.4491
USD
1
1.59594
0.62659