нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Разделение в Европарламента заради визитата на Борел в Москва

Getty Images

Разделение в Европейския парламент предизвика посещението на Жозеп Борел в Москва от миналата седмица. Докато някои евродепутати защитават целта на визитата на Върховния представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност, други са на противоположния полюс и осъдиха представянето му.

По време на дебат във вторник следобед Борел обясни, че е отишъл в Москва, за да види чрез принципна дипломация дали руското правителство проявява интерес към преодоляване на различията и обръщане на отрицателните тенденции в отношенията ЕС-Русия.

„Исках да проверя дали руските власти се интересуват от сериозен опит да обърнат влошаването на нашите отношение и да се възползват от възможността за по-конструктивен диалог. Отговорът беше ясен: Не, не са“, обясни Борел. По думите му много от традиционните стълбове във взаимоотношенията с Москва са пропаднали.

След срещата с руския външен министър Сергей Лавров десетки депутати и дипломати разкритикуваха Върховния представител на ЕС за това, че е мълчал, докато Лавров определил европейската общност като „ненадежден партньор“ по време на съвместната им пресконференция.

Членове на Европарламента дори поискаха оставката на Борел – повече от 73-ма евродепутати са се подписали под писмо на Рихо Терас от Естонската народна партия, в което се казва, че са „загрижени за унизителното развитие“ на визитата в Москва, която приключи в миналата събота, пише „Политико“.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен застана на страната на колегата си, след като неин говорител заяви, че му дава своята „пълна подкрепа“.

„Русия се опитва да ни разедини, търси да ни разедини. Но не успява. Изглежда, че това бе ясна цел по време на посещението ми, не бива да пропадаме в тези капани“, обясни Върховният представител на ЕС.

„Русия си остава най-големият ни съсед… Трябва да намерим начини да продължаваме да взаимодействаме с руското общество“, призова той. „Не трябва да им обръщаме гръб, може би руските власти искат да оттеглят, да се отделят от Европа, но не трябва да се отделяме от руското гражданско общество, от руснаците“, каза още Борел.

Междувременно, докато той и Лавров разговаряха лице в лице, Русия обяви, че експулсира трима дипломати от Германия, Полша и Швеция заради предполагаемо участие в „незаконни протести“ в подкрепа на опозиционера Алексей Навални през януари.

Визитата на Борел включваше разговори с представители на обществени организации, мозъчни тръстове и членове на академичната общност.

още от ЕС