нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

10-те любими акции на Уорън Бъфет, носещи дивидент

Getty images

През 2020 г. Berkshire Hathaway - компанията на един от най-успешните инвеститори в човешката история Уорън Бъфет – направи 26,7 млрд. долара нереализирани печалби и 4,5 млрд. долара реализирани печалби от своите позиции в акции. Компанията обаче отчете 11 млрд. долара понижение в стойността на други активи, най-вече заради катастрофалната позиция, в която изпаднаха самолетните компании през пандемичната година, припомня Yahoo Finance.

Така стойността на акциите на Berkshire Hathaway отбеляза растеж под средния за 2020 г. Тази година обаче започна особено силно за Уорън Бъфет, като неговата компания отбеляза поскъпване с 15% от началото на 2021 г., което е близо двойно по-добро представяне от средното за пазара.

Сега стратегията на Бъфет, заявена от него в края на миналата година, е да придобие повече дялове от добре управлявани компании, отколкото да купува 100% от дружествата. Фокусът е както обикновено на акциите, които плащат дивидент. Berkshire Hathaway очаква приходите само от дивиденти през 2021 г. да бъдат 3,8 млрд. долара – компанията притежава дялове в 49 компании, 31 от които имат практиката да изплащат дивидент.

През последното тримесечие на 2020 година Бъфет направи няколко големи сделки – закупи акции на стойност 9 млрд. долара в телекома Verizon и книжа за 48 млн. долара в петролната компания Chevron. Той също така придоби дял в бързоразвиващата се и изплащаща дивидент фармацевтична компания Abbvie и превозвача на контейнери Merck.

Ето кои в момента са 10-те най-добри акции, изплащащи дивидент, според Уорън Бъфет и по-точно според дяла им в неговото портфолио:

10. The Bank of New York Mellon Corp.

Berkshire Hathaway има акции на стойност 72 млн. долара от тази банка, което е малко над 1% от цялото й портфолио. Тази акция се представя много добре от началото на годината заради очакванията от скорошно икономическо възстановяване, а освен това осигурява дивидент от 2,61%. Тази банка бе сред първите големи финансови институции, които обявиха, че ще предлагат услуги, свързани с биткойн.

9. Chevron

През февруари тази година стана ясно, че Бъфет е купил дял в Chevron в края на 2020 г., при все още ниските цени на петрола. От началото на годината тази акция поскъпна с 25%. Очаква се компанията да регистрира стабилен растеж на приходите и печалбата си, което ще гарантира високи дивиденти. Chevron плаща дивидентна доходност от 4,88%.

8. U.S. Bancorp

От началото на годината тази акция се повиши с 20%, а освен това дава дивидент от 0,42 долара на акция, което прави доходност от над 3%. Очакванията са банките да устоят на икономическия спад и в момента, което ги прави сред най-атрактивните възможности за инвестиции.

7. Moody’s Corp

Бъфет има акции на Moody’s от 2001 г., като само през последните 10 години тяхната цена се е повишила 780%. Компанията увеличава дивидентната доходност всяка от предходните  18 години, като 5-годишният ръст в разпределяния дивидент е около 10%.

6. Verizon Communications

Бъфет отвори нова позиция към тази компания в края на 2020 г. Телекомът има традиция да увеличава дивидентната доходност и в момента разпределя 0,63 долара на акция, което прави 4,3%. Очакванията са цената на акцията да поскъпва с навлизането на 5G технологията.

5. The Kraft Heinz Company

Berkshire Hathaway има акции в тази компания от 2015 г. По нея се изплаща дивидентна доходност от 4%.

4. American Express Company

Бъфет има дял равняващ се на 18 млрд. долара в компанията за кредитни карти. За последните 10 години тази акция поскъпна с 218%, като само от началото на 2021 г. има доходност от 18%. В момента тя изплаща по 0,43 долара на акция. За последните 10 години компанията отчита ръст на дивидентната доходност от около 9%. „Компанията беше силно ударена от COVID, но очакваме бързо да се възстанови, защото представлява значителна част от картовите плащания“, се казва в анализ на Bretton Fund.

3. The Coca-Cola Company

Coca-Cola е една от най-стабилните дивидентни компании, като е увеличавала дивидентната доходност по своите акции през последните 58 поредни години и към момента изплаща около 3,20%. Първата инвестиция на Berkshire в нея е през 2001 г.

2. Bank of America Corp

Акцията на финансовия гигант дава дивидентна доходност от 2%. От началото на годината тази акция поскъпна с внушителните 30%.

1. Apple

Технологичният гигант е най-големият „залог“ на Бъфет, като представлява над 43% от неговото портфолио и така Berkshire е получила 750 млн. долара само от дивиденти по тази акция. Дивидентната доходност е само 0,56%, но това означава, че има голям потенциал за нейното увеличение.

още от Финанси