нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Бъфет: Никога не залагайте срещу Америка

Снимка: Getty images

Никога не залагайте срещу Америка. Това се казва в годишно писмо към акционерите на Berkshire Hathaway главният изпълнителен директор на компанията Уорън Бъфет, предава Си Ен Би Си.

„За кратките 232 години от нейното съществуване… не е имало друг инкубатор за разгръщане на човешкия потенциал като Америка“, пише 90-годишният легендарен инвеститор в публикуваната днес бележка. „Въпреки някои сериозни спънки, икономическият напредък на нашата страна е спиращ дъха. Нашето непоколебимо заключение е: Никога не залагайте срещу Америка“, добавя „Оракулът от Омаха“.

В писмото Бъфет споделя, че Berkshire Hathaway е компанията, която притежава най-много американски активи по стойност.

Той акцентира върху представянето на две фирми, които са изцяло собственост на инвестиционният конгломерат BNSF Railway и Berkshire Hathaway Energy (BHE). Те са генерирали печалба от 8,3 млрд. долара през 2020 г. въпреки спада на търсенето заради пандемията.

„Историята на американските железници е изумителна. След 150 г. на непрекъснато строителство, надстрояване, фалити, реорганизации и сливания, преди няколко десетилетия железопътната индустрия най-накрая узря и стана рационална“, коментира той.

Бъфет вярва, че BHE ще бъде лидер в доставките на зелена енергия в бъдеще.

„За разлика от железниците, електрическите комунални услуги в САЩ се нуждаят от пълна трансформация, като разходите за това ще бъдат потресаващи. Тези усилия ще изядат печалбите на BHE за идните години. Приветстваме това предизвикателство и вярваме, че инвестицията ще бъде възнаградена един ден“, казва той.

Бъфет направи и изненадващо съобщение, че предстоящото годишно събиране на акционерите на Berkshire Hathaway ще се състои в Лос Анджелис на 1 май. Това е първият случай, в който събитието ще се проведе извън Омаха. Заместник-председателят на конгломерата Чарли Мънгър, който живее в калифорнийския мегаполис, пропусна събирането през 2020 г. заради ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса.

През четвъртото тримесечие на 2020 г. Berkshire придоби обратно свои акции на стойност 9 млрд. долара, като така общата сума, похарчена от фирмата за обратно изкупуване на акции през годината, достигна рекордните 24,7 млрд. долара.

Наскоро компанията направи сериозни инвестиции в Chevron и Verizon, но най-големият и актив е дял в Apple, който се оценява на 120 млрд. долара.

още по темата
още от Финанси