нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Българските банки увеличиха печалбата си с 18%

Снимка: Мениджър Нюз

Българските банки отчетоха печалба от 350 млн. лв. за първите три месеца от годината. Това е с цели 18% повече в сравнение със същия период на 2020 г., показват отчетните данни на БНБ.

Основната разлика идва от силното съкращение на разходите по графа „други оперативни разходи“, в които влизат средства за поддръжка на сгради, маркетинг и реклама, лицензи и правни услуги и други. През първото тримесечие на 2020 г. тази сума е била 165  млн. лв., докато през настоящата година за същия период разходите на банките по това перо са само 9 млн. лв.

Специално 5-те най-големи банки у нас, които държат над 50% пазарен дял, са свили тези разходи от 130 млн. лв. на 2,7 млн. лв. през първото тримесечие на годината, което прави 98% спад. При останалите банки понижението на тези разходи е от 35 млн. лв. на 5,3 млн. лв. или около 75%.

Що се отнася до основните източници на приходи и разходи за банките – лихви и такси – то те се променят в много по-малка степен.

Нетният лихвен приход на банките през януари-март възлиза на 669 млн. лв., 3% по-малко в сравнение със същия период на миналата година.

Нетният приход от такси и комисионни възлиза на 273 млн. лв., което е 4% повече в сравнение с година по-рано.

Банките също така са отчели 123 млн. лв. обезценки, което е с 19% по-малко на годишна база.

още от Финанси