нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Българският застрахователен пазар влезе в Топ 3 по ръстове в Европа

Снимка: Shutterstock

Българският застрахователен сектор проби в челната тройка по темп на растеж в Европа за 2018 г. Пазарът ни е нараснал с 13,3% през миналата година, което е над два пъти повече от средния ръст (+6,2%) за Европа. Това сочат данните от класацията на Insurance Europe - федерация, обединяваща националните застрахователни асоциации на 37 европейски страни.

В класацията на Insurance Europe българският застрахователен сектор заема престижното второ място за най-голям ръст в общото застраховане с прираст от +20,1% при средно за Европа от +5,7%. Ръстът на изплатените обезщетения по общо застраховане в България е 12,8%, което е близо 3 пъти по-високо от средното за Европа увеличение от +4,8%. По този показател българското застраховане заема 4-то място сред европейските държави.

Здравното застраховане в България се развива над 5 пъти по-интензивно, с ръст от +24,7% при среден за Европа от +4,8%. Така страната ни се нарежда на 4-то място сред най-растящите пазари на здравно застраховане на континента. На фона на свиващите се с -0,7% инвестиции на застрахователите в Европа, българското застраховане бележи особено значим ръст от 10,9%, което му отрежда второ място на континента, след Турция, и първо място сред страните в Европейския съюз.

Принос за динамичното развитие на сектора имат всички професионалисти, работещи в сферата на застраховането. Те честват своя професионален празник „Деня на застрахователя“ на 1 октомври. На тази дата през 1981 година в гр. Русе, е основано Първото Българско Застрахователно Дружество “България“, което се приема като начало на развитието на застрахователната индустрия в България.

още от Финанси