нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

BMW ще плати 18 млн. долара глоба в САЩ за злоупотреба с информация

Guiliver/Getty images

Германският автомобилен концерн BMW прие да плати глоба от 18 млн. долара по обвиненията, че е предоставял подвеждаща информация за продажбите му на дребно в САЩ, предаде ДПА.

Според американската Федерална комисия за ценните книжа и фондовите борси BMW е завишавало данните за продажбите си в страната. По този начин компанията е успяла да запази водеща позиция в продажбите на дребно в сравнение с други производители на автомобили от висок клас. Подвеждащата информация е била предоставяна във време, в което дъщерно дружество на компанията – BMW Capital – е целяло да набере 18 млрд. долара от инвеститори чрез пласиране на корпоративни облигации.

"BMW е подвела инвеститорите относно продажбите си и потребителския интерес в САЩ, докато в същото време е привличала инвестиции", заяви Стефани Авакиан, директор на отдела за прилагане на санкциите в американския финансов регулатор.

Според информацията от Федералната комисия злоупотребата с некоректна  информация е ставала между 2015 и 2019 г.  

BMW и два от филиалите му в САЩ са приели санкцията без да признават или отричат констатациите, посочва в изявление Федералната комисия за ценните книжа и фондовите борси. Концернът потвърди, че е приел финансовата санкция. Компанията е доволна, че е изяснила въпроса, се отбелязва изявление. Комисията изтъква високото ниво на сътрудничество от BMW въпреки предизвикателствата, породени от пандемията от коронавируса.

Американски говорител на BMW, цитиран от ДПА, уточни, че компанията не е обвинена в умишлено неправомерно поведение от регулатора и че повечето от споменатите нарушения са от преди повече от три години.

Миналата година същият регулатор наложи глоба от 40 милиона долара на италианско-американския автомобилопроизводител "Фиат Крайслер" (Fiat Chrysler) заради предполагаеми измамни данни за продажбите, припомня ДПА.

още от Финанси