Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Британският паунд се превръща в аутсайдер във валутния свят

Снимка: Guliver / Getty images

Британският паунд се превръща в аутсайдер във валутния свят, тъй като подновените рискове около Брекзит натоварват допълнително пазара, който все още не се е съвзел от шока от пандемията, пише Блумбърг.

Днес паундът поевтиня срещу долара за пети пореден ден на фона на привидната безизходица в преговорите между Обединеното кралство и Европейския съюз, като двете страни отказват да направят компромис по ключови въпроси като търговията и движението на хора.

Паундът е най-зле представящата се валута от групата на 10-те основни валути през изминалия месец, като всички данни сигнализират за влошаване на неговите позиции.

Тази седмица британският премиер Борис Джонсън заплаши да се оттегли от преговорите с ЕС, ако не бъде постигнат напредък. Това увеличава риска да не бъде постигната сделка за свободна търговия преди края на преходния период след Брекзит на 31 декември, което от своя страна ще усложни ситуацията пред британската икономика, която така или иначе е изправена пред най-лошата рецесия от десетия заради пандемията от COVID-19.

„Брекзит отново повдигна глава. След като беше в зимен сън в края на миналата година, изглежда че той отново се превърна в мечи фактор за паунда. Основните 10 валути продължават да са задвижвани от риска спрямо долара, но възвръщането на опасенията около Брекзит може да повлияят негативно на паунда“, коментира Нед Румпелтин от Toronto-Dominion Bank.

Засегнат от редица последователни гласувания за парламент и промени в паричната политика, паундът достигна волатилност, която накара анализаторите до го считат за по-рискова валута дори от тази на някои развиващи се икономики. Тази година той е втори след норвежката крона по волатилност сред 10-те основи валути.

От началото на седмицата паундът е поевтинял с 1,7% до 1,22 долара и е на път да запише най-големия си спад от близо 2 месеца. Лий Хардман от MUFG смята, че британската валута може да падне дори под границата от 1,20 долара в краткосрочен план.

„Наблюдава се все по-голям риск, инвеститорите да гледат негативно на перспективите на Великобритания спрямо другите места, което окуражава спекулативните разпродажби“, коментира Той.

Очаква се днес главният преговарящ за Брезкит на ЕС Мишел Барние да даде пресконференция относно протеклите през тази седмица преговори.

„Очаквам ли на този етап сериозно влошаване на преговорите? Не, тъй като предстоят нови разговори през юни и септември преди „мекият“ краен срок през октомври“, коментира Джордан Рочестът, валутен анализатор от Nomura International Plc. 

още по темата
още от Финанси