нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

БВП на световните икономики от 1800 до 2040 година: Двубоят САЩ - Китай (видео)

Снимка: GettyImages

Минало, настояще и бъдеще в едно. Интересно видео на WawamuStats показа развитието на брутният вътрешен продукт в годините от 1800 г. до 2040 на световните икономики.

В него можем да видим възходите и паденията на всяка голяма икономика за период от цели 240 години. 

В началото на XIX век Китай е водеща икономика с почти 2 пъти по-голям брутен вътрешен продукт от втората тогава Индия, водейки класацията още от XV век. Тогава САЩ са едва на 19-о място в класацията. Трета водеща икономика тогава е Франция, четвърта е Русия, а пета е тази на Обединеното Кралство.

През тези години Китай и Индия генерират 50% от икономиката в целия свят.

През 1879 година САЩ стават първата страна, която изпреварва Индия, с изключение на Китай и само 10 години по-късно вече а водещата икономика в света. През 1900 година тя генерира с около 1.5 пъти по-голям БВП от този на  Китай. В края на XIX век и Обединеното Кралство изпреварва Индия и става трета икономическа сила в света.

През 1912 година САЩ е 2 пъти по-голяма икономика от тази на Китай. 

В средата на 30-те години на XX век Германия успява да стане втората най-силна икономика в света, изпреварвайки Китай. Малко след това Русия (СССР) и Великобритания я изпреварват, а през 1943 дори и Индия.

През 1945 година икономиката на САЩ е 4 пъти по-голяма от тази на втората Германия, но краят на Втората световна война променя ситуацията. През 1947 година втора водеща световна сила е СССР. 

В началото на 60-те години на XX век Китай удря дъно и остава на 9-о място в класацията. 

В средата на 80-те години Япония изпреварва СССР, ставайки втората най-силна икономика след САЩ.

Възходът на Китай започва през новото хилядолетие. През 2000 година те са втора икономика в света като техният БВП е почти 3 пъти по-малък от този на САЩ. Само 13 години по-късно и след 123 годишна хегемония, през 2013 година САЩ е изместена от първото място.

До 2040 година се очаква да се запази тенденцията на ръст на БВП на Китай и господстването на азиатската държава в класацията. Втори ще останат САЩ, а трети - Индия.

Вижте още във видеото:
 

още от Финанси