нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Литва пуска първата в Eврозоната дигитална „монета“

lb.lt

Литва ще стане първата страна в Eврозоната, която ще емитира своя собствена дигитална валута. Това е част от проект на литовската централна банка, който цели  да изпробва употребата на блокчейн технологията и дигиталните валути в ежедневието, предаде Ройтерс.

Валутата използва блокчейн технологията, но ще има предимно колекционерска стойност. Следващата седмица банката ще пусне в продажба 24 000 цифрови токена на интернет сайта https://lbcoin.lb.lt/. Токените се наричат LBCoin и ще се предлагат по 6 в пакет на цена от 99 евро. Те ще са в 6 различни категории, но купувачите ще получават избрани на случаен принцип категории. Целта е след това потребителите да разменят помежду си токените, така че да съставят комплект от всяка различна категория. Един пълен комплект токени ще дава право потребителите да получат физическа нумезматична сребърна монета с размера и формата на кредитна карта. Тя ще е с номинал от 19,18 евро – тъй като 1918 г. е годината, в която подписан Договора за независимост на Литва.  

„Никой в общността на централните банки не обсъждаше дигиталните валути насериозно, докато не осъзнахме, че съществува реален риск някой друг да заеме нашето място“, коментира Мариус Юргилас, подуправител на централната банка на страната. Сред причините са спада на употребата на кеш, както и възможността потребителите на фейсбук, които наброяват 2,5 млрд. души, да започнат да  използват валутата Libra, обявена от социалната мрежа.

 

още от Финанси