нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Централните банки създават „фалшиви пазари“

Снимка: Guliver / Getty images

Акциите се откъснаха от реалността заради намесите на централните банки на пазарите за облигации. Това заявиха анализатори от Bank of America, цитирани от Си Ен Би Си.

В бележка до инвеститорите отделът за ценни книжа на Bank of America посочи въпросa: „Защо фондовият пазар е толкова откъснат от реалността?“ като един от най-често задаваните от търговците.

Въпреки причинена от пандемията тежка икономическа криза, заради която 38 млн. американци подадоха заявления за помощи при безработица в рамките на два месеца, през последните седмици рисковите активи вървят нагоре. 

След последната търговска сесията на Нюйоркската фондова борса за седмицата широкообхватният индекс Standard & Poor's 500 отчита ръст от 14% от началото на тримесечието, докато промишленият индекс Dow Jones е напреднал с над 11%, възстановявайки се от историческите разпродажби през март.

Според главния инвестиционен стратег на Bank of America Майкъл Хартнет една от основните причини за тази скок на акциите е появата на „фалшиви пазари“.

„Цените на държавните и корпоративните облигации са фиксирани от централните банки… Защо в този случай някой би очаквал цените на акциите да бъдат рационални?“, коментира Хартнет.

През последните 8 седмици централните банки задействаха програми за изкупуване на активи на обща стойност 4 трилиона долара, като в същото време общата стойност на капиталовите пазари нарасна с 15 трилиона долара.

За същия период централните банки са изкупували по финансови активи на стойност 2,4 млрд. долара на всеки час, като според стратезите на Bank of America тази сума ще падне до 608 млн. долара през следващите седмици.

Въпреки това по-голямата част от световните акции остават в меча територия, или иначе казано стойността им е с повече от 20% под последният им връх.

Ралито на борсите е концентрирано в технологичния сектор, като в момента пазарната капитализация на компаниите от групата FAANG (Facebook, Amazon, Apple, Microsoft, Google) надминава тази на целия фондов пазар на Еврозоната.

Харнет посочва, че от историческа гледна точка при мечите ралита от 1929, 1938 и 1974 са се наблюдавалия възстановявания на акциите на 61% от най-ниските им стойности, след среден спад от 49%. Това означава, че S&P 500 трябва да достигне ниво от 3 180 пункта преди края на настоящото си рали. В петък индексът затвори  S&P 500 завърши сесията на ниво от 2,955.45 пункта.

още от Финанси