Затвори

"Денят за акции" ще бъде на 25 юни

25 юни ще бъде „Денят за акции“. На този ден индивидуалните инвеститори (физически лица) ще могат да търгуват с акциите си без да заплащат такси и комисионни към Борсата, Централен депозитар и участващ в инициативата инвестиционен посредник. Инициативата е организирана от Българска фондова борса и Централен депозитар като това ще бъде шестото й издание. Целта е да се стимулира активното участие на индивидуалните инвеститори на капиталовия пазар, да се подобри инвестиционната култура и да се увеличи знанието за финансовите инструменти в България.  

„Инициативата се наложи и особено в настоящата ситуация се очаква с още по-голямо нетърпение от индивидуалните инвеститори в страната ни. „Денят за акции“ е катализатор на тяхната активност и роля на финансовите пазари. Очакванията ни за тазгодишното издание е да бъдат реализирани поне 3 пъти по-голям брой сделки спрямо останалите дни.“, каза изпълнителният директор на БФБ доц. д-р Маню Моравенов. 

„На 25 юни индивидуалните инвеститори, които пожелаят да се разпоредят с акциите си, ще могат да го направят напълно безплатно. Ще се радваме и тази година да наблюдаваме традиционната активност, както и да насочим вниманието на хората към възможностите за реализиране на доходност чрез капиталовия ни пазар.“, допълни Васил Големански, изпълнителен директор на Централен депозитар.

Специалната възможност ще важи при до 15 изпълнени поръчки на физическо лице с не повече от 2,000 лв. на единична изпълнена поръчка. 

Всички инвестиционни посредници, които партнират на БФБ и Централен депозитар в „Деня за акции“ няма да таксуват своите клиенти – физически лица, чиито сделки отговарят на посочените условия. Повече информация за „Деня за акции“ може да бъде намерена на: www.bse-sofia.bg/bg/equity-day

още по темата
още от Финанси