нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Доларът се понижи след стимулиращия пакет на САЩ от $2 трилиона

Снимка: Shutterstock

Доларът се понижи след договорения от правителството на САЩ и Сената стимулиращ пакет от 2 трилиона долара като мярка за спасяване на бизнеса и индустрията в страната, съобщи Ройтерс. 

Пакетът подтикна инвеститорите да купуват "по-рискови" валути. Така австралийският долар и норвежката крона постигнаха резки печалби. Британската лира също се покачи след ниските си нива през последните седмици.

Лидерът на мнозинството в Сената на САЩ Мич Макконъл предложи мярка в пакета, която да предпази страната от икономическия спад, породен заради пандемията. Предстои предложението да бъде гласувано.

"Виждаме как повечето препродадени валути се връщат обратно на гърба на предложения пакет", каза стратегът от Societe Generale Кенет Брю. "Пандемията все още се разпространява и политиците поставят всичките си козове на масата. Трябва да изчакаме, за да видим как ще се развие ситуацията", добави Брю.

Доларът се понижи спрямо редица валути.

Сред големите печеливши е норвежката крона, която се покачи с 2%.

Австралийският долар и британският паунд отчетоха ръст от около 1%, докато еврото се повиши с над 0,2%.

Доларът едва "помръдна" спрямо японската йена и швейцарския франк, които се разглеждат като сигурни убежища.

Стимулът на САЩ следва координирани действия от страна на централните банки по света за увеличение в предлагането на долари в опит да се облекчи стреса на паричните пазари.

Очакваните колебания на цените на някои от най-активно търгуваните валути в света отшумяха, заради предполагаема нестабилност при едномесечните търгувания на евро-долар и паунд-долар.

При японската йена спрямо долара няма подобно колебание, което според анализаторите се отразява на японските инвеститори, които се опитват да натрупат щатски долари преди края на фискалната година на страната през следващата седмица.

още от Финанси