Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Дойче банк с тревожна прогноза - Еврозоната и Германия близо до рецесия

Снимка:Shutterstock

Еврозоната се намира "близо до рецесия", а икономиката на Германия също може да я последва. Това предупреди Дойче банк в нов доклад . Банката ревизира надолу прогнозата си за БВП на региона на единната валута за 2019-а година до 0,9% от предишна оценка за растеж с 1,2%. Това е третата низходяща ревизия на прогнозите на водещата германска банка само в рамките на последните два месеца.

"Еврозоната се намира в рецесионна орбита и е близо до рецесия", заявиха от Deutsche Bank.

Според анализ на банката, икономиката на Германия също може да се окаже в рецесия. "Развитието на няколко ключови циклични показателя ни карат да мисли, че в момента германската икономика се движи към рецесия". Икономистите на Deutsche Bank все още не са прецизирали прогноза та си за растеж на БВП на водещата европейска икономика за тази година, тъй като очакват данните на Федералната статистика Destatis за четвъртото тримесечие на 2018-а, които ще бъдат публикувани на 22-ри февруари. В първата си експресна оценка от миналия месец германската статистическа служба заяви, че страната е избегнал рецесията с оглед на слабо увеличение на брутния вътрешен продукт през последното тримесечие на 2018-а година след спад на БВП с 0,2% през третото тримесечие, предаде БНР.

Водещата германска банка обаче добави: "Като се имат предвид много по-слабите от очакваните януарски бизнес проучвания, ние очакваме германската икономика да се свие отново през първото тримесечие на 2019-а година", визирайки и факта, че глобалната икономическа несигурност скочи рязко през декември, достигайки нов исторически връх.

"Повечето от глобалните проблемни точки (Брекзит, притесненията около китайския икономически растеж) се влошиха допълнително през януари, което прави много трудно да се предположи, че може да има фундаментално подобрение до края на първото тримесечие", посочи германският кредитор.

През седмицата стана ясно, че Италия вече навлезе в техническа рецесия, след като икономиката на страната се свива за втори пореден път през последното тримесечие на 2018-а година.

В своя "зимен доклад" Европейската комисия пък намали рязко прогнозите си за растежа на икономиката на еврозоната през настоящата година, като направи сериозна низходяща ревизия и на очакванията си за икономическото представяне в Германия и Италия.

още от Финанси
28
Петък
Февруари