нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Дясната ръка на Бъфет: Не знам кое е по-лошо - акциите на Tesla или биткойна

Снимка: Shutterstock

Не знам кое е по-лошото – цената на биткойна или пазарната оценка на Tesla. Това заяви Чарли Мънгър,заместник-председател на Berkshire Hathaway и дългогодишен бизнес партньор на Уорън Бъфет, по време на организираната от „Дейли Джърнъл“ годишна среща на акционерите, предаде Си Ен Би Си.

В интервю по време на събитието Мънгър бе попитан дали смята за по-безумен факта, че цената на биткойна премина прага от 50 хил. долара или този, че пазарната капитализация на Tesla може да достигне 1 трлн. долара.

„Изпитвам същата трудност да дам отговор на това запитване, както e изпитвал Самюел Джонсън, когато са му задали сходен въпрос. Той е казал: Не мога да преценя кое е по-важното, борбата с бълхите или с мухите. Аз изпитвам същите чувства по този въпрос. Не мога да преценя кое е по-лошото“, каза Мънгър.

Акциите на Tesla поскъпнаха със 743% през миналата година, въпреки че от началото на 2021 г. са се понижили с 3%. Компанията има пазарна капитализация от около 689 млрд. долара. Цената на биткойна, от своя страна, прескочи прага от 50 хил. долара през миналата седмица, след като Tesla обяви, че е инвестирала 1,5 млрд. долара в криптовалутата.

Мънгър също така бе попитан коя е най-голямата заплаха за банкирането – биткойн или дигиталните портфейли като Apple Pay и Square.

„Не зная какво е бъдещето на банкирането и как ще се развива платежната система. Аз обаче смятам, че добре управляваната банка е в полза на цивилизацията и че централните банки по света обичат да контролират собствените си банкови системи и паричните си запаси“, отговори той.

„По тази причина не мисля, че биткойнът може да се превърне в основното средство за обмен в света. Той е твърде волатилен за тази роля. На практика той е нещо като изкуствен заместител на златото. Тъй като аз никога не купувам злато, не купувам и биткойн“, добави Мънър.

Той също така предупреди начинаещите инвеститори да бъдат внимателни, тъй като приложенията като Robinhood ги привличат към балони, които могат да се спукат и да им струват много пари.

още по темата
още от Финанси