нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

ЕЦБ прави важна стъпка към дигиталното евро

Снимка: Guliver / Getty images

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще започне да експериментира с дигиталната версия на еврото и ще проведе обществена консултацията за въвеждането на технологията, предава Блумбърг.

„Нашата роля е да осигурим доверие в парите“, заяви председателят на ЕЦБ Кристин Лагард, след като финансовата институция публикува проучване за ползите и недостатъците от цифровата валута. „Това означава, че трябва да се уверим, че еврото е готово за дигиталната ера. Трябва да сме готови да издадем цифрова валута, ако се появи такава необходимост“, коментира тя.

Консултациите по темата ще стартират на 12 октомври, като паралелно с това ще тече и експеримента с единната валута. От ЕЦБ заявиха, че към средата на 2021 г. ще вземат решение дали дадат начало на цифровия проект.

Mакар често да са определяни от централните банкери като спекулативните активи, криптовалутите като биткойна накараха институциите да преразгледат подхода си към платежните технологии.

Дигиталната версия на единната валута на Еврозоната би позволи на жителите от страните в региона да внасят депозити в ЕЦБ директно. Това обикновено е опция, до която обикновено имат достъп само търговските кредитори, правителствата и другите централни банки.

Това ще има своето отражение върху паричната политика и финансовата стабилност. Докладът на ЕЦБ призова да се отдели специално внимание на въпроса „дали дигиталното евро трябва да бъде достъпно за домакинствата и фирмите - пряко или непряко чрез посредници, и дали количеството дигитална валута, притежавана от един потребител, трябва да бъде ограничено“.

Дигиталното евро се превръща в „задължение, което централните банки, и в случая ЕЦБ, трябва да изпълнят“, коментира вицепрезидентът на Европейската централна банка Луис де Гуиндос.

В знак, че институцията гледа сериозно на цифровизацията, миналата седмица ЕЦБ подаде заявка за запазване на термина „дигитално евро“ като търговска марка, става ясно от сайта на Службата на ЕС за интелектуална собственост. По-късно говорител на ЕЦБ потвърди информацията.

Централните банки по цял свят експериментират с цифровите версии на валутите си, като наскоро служителите на ЕЦБ подчертаха необходимостта институцията да бъде в крак с последните технологичн тенденции. Китайската народна банка вероятно ще бъде първата голяма институция от този вид, която ще издаде цифрова версия на своята валута след приключването на търговски тестове, които са в напреднал стадии.

Други централни банки като Федералния резерв на САЩ и Английската централна банка също обмислят възможността за пускане на дигитална валута, но до момента нямат по-сериозни планове за действие.

В доклада на ЕЦБ се посочва, че кибератаките, природните бедствия и пандемиите подчертават неотложната нужда от подобряването на устойчивостта на цялостната платежна система.

При пандемия „социалното дистанциране може да промени навиците на потребителите относно плащанията. Потребителите дори могат да започнат да гледат на паричните средства като на „преносител на зараза” и може да станат по-малко склонни да плащат кеш, се казва още в Доклада на ЕЦБ.

Нарастващият глобален протекционизъм също крие рискове. Много доставчици на платежни услуги в Европа са от чуждестранен произход, което означава, че протекционистките политики могат да доведат до блокиране на плащанията, предупреди наскоро Лагард. Тя заяви, че ЕЦБ трябва да гарантира, че жителите на Еврозоната няма да могат „да бъдат изключени от платежната екосистема поради едностранните действия на други страни“.

още по темата
още от Финанси