нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

ЕЦБ започва работа по дигитална версия на еврото

Снимка: Getty images

Европейската централна банка обяви днес, че започва работа по създаването на дигитално евро, предаде Си Ен Би Си. Решението идва в момент, в който все повече потребители се отказват от парите в брой.

Очаква се проектът да отнеме две години, като идеята е да се създаде цифрова версия на единната валута, използвана от 19-те страни членки на еврозоната. Въвеждането в употребена на обезпечената от централната банка обаче може да отнеме допълнителни две години след фазата на проектиране и разработване.

„Минаха девет месеца, откакто публикувахме нашия доклад за дигиталното евро. В това време извършихме допълнителен анализ, потърсихме мнението на граждани и специалисти и проведохме различни експерименти, чиито резултати бяха обнадеждаващи. Всичко това ни накара да решим да увеличим скоростта и да стартираме проекта за цифровото евро“, заяви гуверньорът на ЕЦБ Кристин Лагард.

„Нашата работа има за цел да гарантира, че в дигиталната епоха гражданите и фирмите ще продължат да имат достъп до най-сигурната форма на пари – пари, емитирани от централна банка“, добави тя.

През март Лагард даде прогнозен график, според който пълното въвеждане на дигиталното евро ще отнеме именно четири години. В интервю за Блумбърг тя заяви, че това е „техническо начинание“ и че ЕЦБ „трябва да се увери, че подхожда правилно“..

Дигиталното евро ще позволи на потребителите да плащат по електронен път, без да са необходими банкноти и монети. То обаче ще играе роля на „разширение“ на съществуващата парична система, вместо да замести напълно кеша и да унищожи бизнеса на търговските кредитори.

„Навлизаме в ерата на цифровите пари“, посочи в публикация в влог Фабио Панета, член на изпълнителния съвет на ЕЦБ.

„Частните решения за цифрови и онлайн плащания носят важни предимства като удобство, скорост и ефективност. Те обаче носят рискове по отношение на поверителността, безопасността и достъпността и могат да бъдат скъпи за някои потребители“, отбеляза той

Дискусиите за дигиталното евро започнаха, след като Facebook разкри плановете си да има своя собствена валута. Разговорите обаче бяха ускорени в известна степен от пандемията, тъй като все повече хора започнаха да купуват стоки онлайн.

„Пандемията от коронавирус показа колко бързо може да се случи подобна промяна. Това се отразява на начина, по който плащаме. Все повече купуваме онлайн, а ролята на парите като платежно средство намалява “, добави Панета.

още по темата
още от Финанси