нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Експерт: Федералният резерв може да спука балона на фондовия пазар

Снимка: Getty images

Докато широкообхватният американски борсов индекс S&P 500 рекорд след рекорд въпреки потенциалното затягане на паричната политика и разпространението на Делта варианта на COVID-19, ветеранът инвеститор Дейвид Рош предупреждава, че инвеститорите трябва да бъдат предпазливи от спукване на балон на фондовия пазар, пише Си Ен Би Си.

В петък основният борсов индекс завърши най-добрата си седмица от февруари въпреки бързото разпространение на новия вариант на коронавируса и опасенията, че Федералния резерв на САЩ ще намали покупките на активи по програмата си за стимулиране на икономиката по-рано от очакваното, тъй като инфлацията се повиши доста над целевата стойност на централната банка.

По време на тазмесечното заседание на Фед стана ясно, че централната банка очаква две повишения на лихвите до 2023 г.

На този фон Рош, който е президент на инвестиционната фирма Independent Strategy, заяви, че настоящите оценки на акциите на фондовите боси са „балон“.

„Тези неща завършват зле и е много трудно да се каже какъв ще бъде катализаторът, който да доведе до този кай. Може това да бъде друг вариант на коронавируса, но аз смятам, че е малко вероятно“, коментира той.

„Най-вероятният катализатор по мнение е самият Фед, който ще бъде принуден да спре да дава противоречиви сигнали и да започне да говори сериозно за приключване на дните на допълнителни парични стимули и финансиране на бюджетни дефицити“, добави Рош.

Според него и разпространението на Делта варианта на COVID-19 вероятно ще доведе до задържане на натрупаните потребителски спестявания и съответно до понижение на пазарите.

Заедно с безпрецедентният пакет от фискални стимули, който подкрепя икономиката през пандемията, Белият дом е договори инфраструктурен план с група сенатори от двете водещи партии в страната, който включва нови разходи от 579 млрд. долара за изграждането и подобряването на шосета, мостове, широколентов интернет, а също детски центрове, болници и старчески домове.

„Може ли всичко това да бъде засенчено от страха на потребителите? Отговорът е „да“, особено ако Делта варианта на коронавируса намери почва в Съединените щати“, каза Рош.

 

още по темата
още от Финанси