нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Фейсбук пуска дигиталната си валута още през януари?

Снимка: Guliver / Getty images

Дигиталната валута на Фейсбук (Facebook) Либра (Libra) е готова за пускане още през януари, пише днес в."Файненшъл таймс", като се позовава на източници, запознати с проекта.

Асоциацията Либра с централа в Женева, която ще пусне и управлява едноименната дигитална валута планира тя да бъде подкрепена от долара.

Решението ще представлява още по-голямо орязване на амбициите на проекта, отколкото предложеното през април в отговор на регулаторните и политически критики срещу проекта.

Регулатори и централни банки по света изразиха безпокойства, че Либра, която беше представена от Фейсбук миналата година, може да разклати финансовата стабилност, отбелязва Ройтерс.

Асоциация Либра, в която има 27 членове, сред които и Фейсбук, иска да получи разрешение от швейцарския пазарен регулатор за пускането на поредица дигитални пари от вида стейбълкойн, подкрепени от традиционни валути, както и т.нар. дигитален токън, основан на стейбълкойни, фиксирани към традиционни валути.

Стейбълкойните имат за цел да избегнат колебанията, които са типични да криптовалутите като биткойна, като на теория са по-стабилни за разплащания и парични преводи, отбелязва Ройтерс.

още по темата
още от Финанси