нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Фед очаква повишаване на лихвите догодина

Снимка: Getty images

Федералният резерв на САЩ запази основната си лихва в диапазона от 0 до 0,25%, но сигнализира, че нейното повишаване може да се случи по-рано, отколкото се очакваше досега, предаде Си Ен Би Си.

Представителите на централната банка също така дадоха знак, че скоро ще започнат свиване на програмата си за изкупуване на облигации, която бе въведена с целта да подкрепи икономиката в условията на пандемия.

В пресконференцията си след заседанието на Фед, председателят на централната банка Джером Пауъл заяви, че  Комитетът за отворения пазар е готов да предприеме действия в тази посока.

„Макар че не в взето решение, участниците в срещата бяха на мнение, че ако възстановяването продължи по настоящата си траектория, ще бъде подходящо да се започне постепенно ограничаване на покупките, като процесът ще завърши към средата на 2022 г.“, коментира той.

От заседанието стана ясно, че все повече членове на Комитета очакват първото повишаване на лихвите да се случи през 202 г.

Пауъл каза още, че Фед се приближава до постигането на целите си за инфлацията и заетостта.

„Що се отнася до инфлацията, изглежда че сме постигнали значителен напредък.“„ коментира той, като добави, че целите за заетостта са почти реализирани.

Според новата прогноза на Фед инфлацията ще достигне 4,2% през настоящата година и 2,2% през следващата. За 2023 г. и 2024 г. централната банка прогнозира инфлация от 2,2% и 2,1%.

Фед повиши прогнозите за безработицата в САЩ до 4,8%, спрямо предишната прогноза от 4,5%. Централната банка прогнозира през 2022 г. нивото на този показател да достигне 3,8%, а през 2023 г. и 2024 г. - 3,5%.

Централната банка промени и прогнозите си за икономиката на САЩ, като сега тя очаква брутният вътрешен продукт на страната да нарасне с 5,9%. През юни прогнозата бе за повишение от 7%.  Фед обаче повиши прогнозата си за 2022 г. и 2023 г. на ръст от 3,3% и 3,8% в сравнение с 2,4% и 2,5% при предходната прогноза.

 

още по темата
още от Финанси