нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Фед предупреди за риск от срив в цената на някои активи

Снимка: Getty images

Федералният резерв на САЩ предупреди, че съществува значителен риск от срив в цените на някои от активите на капиталовите пазари. Това се посочва в 6-месечния доклад за финансовата стабилност на Фед, информира Си Ен Би Си.

„Високите цени донякъде се обясняват с ниската доходност по американските държавни облигации. Но някои от класовете активи са достигнали исторически най-високите си нива, дори и като се вземат предвид ниските лихви по облигациите. В този смисъл цените на въпросните активи са силно уязвими от апетита към риск от страна на инвеститорите“, се казва в доклада, като се посочва, че промяната в настроенията на пазарите може много бързо да доведе до преоценка на някои от активите.

В доклада също така се посочва, че рискът, акумулиран в хедж фондовете и други небанкови финансови институции също е голяма заплаха за състоянието на финансовата система. Посочва се случаят с хедж фонда Archegos, който фалира и така генерира огромни загуби за няколко банки, които бяха инвестирали в него.

Както е известно, през последната година инвеститорите наляха милиарди в капиталовия пазар, като цените на акции, корпоративни облигации и криптовалути достигнаха исторически върхове. Този процес беше силно подкрепен и от огромните инвестиции в нови компании, които излизат на американската борса. Само от началото на 2021 г. инвеститорите на борсите в САЩ вложиха над 100 млрд. долара в „кухи“ дружества от типа SPAC (special purpose acquisition companies – дружества със специална цел по придобиване), които набират кеш на борсата, за да придобият стартираща компания, която избягва листването, за да си спести одобряването на проспект.

Като цяло обаче в доклада се казва, че системата е стабилна с добро ниво на спестявания на домакинствата, а корпорациите са подкрепени от бързо възстановяване на икономиката и ниските лихви са осигурили малък брой фалити.  

още от Финанси