нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

FinТech навлиза на все повече пазари, включително и в България

Снимка: Shutterstock

Откакто направи първи стъпки в САЩ и Великобритания преди около 10 години, fintech бързо се разви като отрасъл в световен мащаб. Сега някои страни започват да виждат своите fintech индустрии като зрели. Освен това, продължаваме да сме свидетели и на fintech пробиви на нови и нови места. Това показва, че пространството за тази индустри все още не е напълно развито и че има много нови начини, по които стартъпите и техните технологии да  продължават да променят финансовите си услуги, сочи доклад на Business Insider Intelligence.

Фактът, че в пространството се появяват много нови играчи също предполага, че вниманието се измества от основните страни, където fintech-ът е развит и че инвеститорите виждат потенциала му на по-новите, условно неизползвани пазари.

Разпространението на fintech може да се наблюдава до голяма степен с появата на fintech хъбове - градове, в които стартъпи, таланти и финанси се събират в едно. Всички тези центрове се стремят сами да създадат fintech центрове и искат да допринесат за по-широката екосистема на финансовите услуги в бъдещето. Успехът им зависи от различни фактори, включително достъп до финансиране и откриване на таланти, както и от подхода на съответните регулаторни органи.

Зрели и нови пазари

Освен САЩ и Обединеното кралство, има и много други страни, които развиват силни fintech центрове. Австралия, Швейцария и Китай успяват да използват своите стабилни финансови центрове съответно в Сидни, Цюрих и Шанхай, за да стимулират развитието на технологиите и да привлекат допълнително финансиране.

Има и редица нововъзникващи пазари на fintech, включително Бразилия, Израел и Канада, които вероятно ще играят голяма роля в глобалната екотехническа система в бъдеще. Тези страни имат зараждащи се, но бързо развиващи се центрове на fintech, както и подкрепящи регулаторни среди, които биха могли да им помогнат да затвърдят силни позиции в по-широката fintech сцена.

Много повече fintech хъбове вероятно ще се превърнат в големи играчи в индустрията. Това може да накара инвеститорите да се събуждат все повече за възможностите на новите пазари, което води до това fintech да стане по-диверсифицирано и да се инвестира повече в бъдеще, особено извън Обединеното кралство и САЩ.

Индустрия в растеж и в България

FinTech е финансова иновация, която става възможна чрез дадена технология. С други думи, това е сливането на финанси/ финансови услуги и технологии в едно. Иновацията навлиза все повече на българския пазар като отразява необходимостта от технологизирането и опростяването на някои финансови инструменти. Това наложи създаването на Българската Fintech асоциация през 2018 година. Вече над 60 компании са се присъединили към сегмента, в който финансите се съчетават с технологиите. 

Те са от най-различни отрасли - от компании за криптовалути, през такива за разплащане, до агенции за недвижими имоти. 60% от тях са Startup компании.

Доставчиците на финансови услуги във все по-голяма степен зависят от технологиите. FinTech компаниите обаче поставят водените от технологиите иновации в основата на своята стопанска дейност. Те могат да бъдат особено активни в области като например нови платежни системи или автоматично инвестиционно консултиране.

През 2018 година секторът в България се представи успешно, генерирайки над 59 млн. евро печалба. През 2017 година печалбите са повече от 2 пъти по-малко - 23 млн. евро.

Редактор: Цветелин Димитров

още от Финанси