нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Финтех гигантът Ant Group се преструктурира

Снимка: Shutterstock

Ant Group, финансово-технологичният филиал на Alibaba Group Holding Ltd, ще се преструктурира като финансов холдинг, съобщи централната банка на Китай, цитирана от Ройтерс.

Ant е изготвил "всеобхватен и изпълним план за преструктуриране" по настояване на финансовите регулатори, заяви Китайската народна банка (PBOC).

Според условията на споразумението с централната банка Ant ще прекъсне "неуместната" връзка между платежната услуга AliPay, продукта за виртуални кредитни карти Jiebei и продукта за потребителски заеми Huabei.

Централната банка освен това е поискала от Ant да разбие "монопола си върху информацията и да спазва стриктно изискванията на бизнес регулацията за кредитната информация".

Компанията се е съгласила да подобри корпоративното управление и "да коригира незаконните финансови дейности в управлението на кредити, застраховане и имущество", информира централната банка.

От Ant е поискано и да контролира своите ливъридж и продуктови рискове, както и риска за ликвидността на продуктите на своите водещи фондове и активно да намалява размера на огромния си фонд на паричния пазар (Yu'eBao).

Регулаторът осуети планираното пускане на борсата на акции на Ant за 37 милиарда долара през ноември миналата година, дни преди това да се превърне в най-голямото първично публично предлагане в света, припомня Ройтерс.

още по темата
още от Финанси