нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Франция се обръща към бабите и дядовците за финансова подкрепа

Снимка: Shutterstock

Франция обмисля въвеждането на данъчни облекчения за баби и дядовци, които дават пари на внуците си като мярка за стимулиране на икономическото възстановяване и мобилизиране на над 100 млрд. евро спестявания, натрупани през пандемията, предаде Блумбърг.

Превръщането на спестяванията в харчове е от ключово значение за икономиките в европейски страни като Франция, където правителствата предприеха мащабни мерки за подпомагане на доходите по време на блокадите срещу разпространението на коронавируса. Голяма част от тази финансова подкрепа обаче остава неизползвана. Според френския финансов министър Бруно льо Мер свръхспестяванията в страната могат да достигнат 200 млрд. евро до края на кризата – два пъти повече от сумата, отделена от правителството за плана за рестартиране на икономиката.

Повишаването на лимита върху сумите, които бабите и дядовците могат да дават на своите внуци, без те да бъдат облагани с данъци, може да се окаже противоречива мярка, тъй като тя би благоприятствала само семействата, които са достатъчно богати, за да извършват подобни транзакции. Въпреки това Льо Мер смята, че по-голямата част от французите са спестили достатъчно по време на пандемията, за да се възполват от подобно данъчно облекчение. Той поясни, че мярката ще важи за суми от „няколко хиляди“ евро, а не десетки хиляди.

„В каква държава живеем? За мен даването на няколко хиляди евро на вашите внуци не е политика, благоприятстваща богатите хора. Това е политика на справедливост за средната класа, на солидарност между поколенията“, коментира финансовия министър пред радио „Франс инфо“.

Настоящите правила във Франция родителите могат да дават на децата си до 131,865 хил. евро в рамктие на 15 години, без тази сума да бъде облагана с данъци. За бабите и дядовците горната граница е 63 730 евро.

Льо Мер не даде подробности за това как може да действа новата мярка. Той обаче каза, че президентът Еманюел Макрон, който е изправен пред избори след година, ще реши дали да продължи с работата по нея в следващите дни.

още по темата
още от Финанси