нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Американските стимули за икономиката ще дадат тласък и на Еврозоната

Снимка: Getty images

Пакетът от икономически стимули за 1,9 трлн. долара в САЩ е значим двигател за световната икономика, като той ще окаже положително влияние и върху Еврозоната. Това заяви пред Си Ен Би Си главният икономист на Европейската централна банка Филип Лейн.

По-рано този месец президентът на САЩ Джо Байдън подписа закона за нови противоепидемични стимули, включващ директни плащания от 1400 долара за повечето американци. Програмата, която вече е в ход, се очаква да подпомогне световната икономика, като Организацията за икономическо сътрудничество и развитие прогнозира този месец, че тя ще допринесе с около 1 процентен пункт към световния икономически растеж през тази година.

„Самият факт, че в САЩ има значителни стимули, ще доведе до ръст на световния брутен вътрешен продукт и ще даде тласък на износа от Еврозоната“, коментира Лейн.

Голяма част от икономическата продукция на региона на единната валута отива именно за износа, който пострада сериозно заради пандемията. Според данните, публикувани през януари, износът на Еврозоната е паднал с 11,4% в рамките на период от 12 месеца.

 „Разбира се, първоначалното въздействие бе по-видимо на финансовия пазар, но с течение на времето, когато тези стимули се разгърнат, те ще бъдат важен двигател на световната икономика“, добави главният икономист на ЕЦБ.

Европейските власти често са критикувани за това, че не предоставят подобни фискални стимули като САЩ. Страните членки на ЕС например се договориха през юли за общ фонд за възстановяване в размер на 750 млрд. долара, средствата по който обаче все още не са изплатени.

„Предвид естеството на САЩ, може да имате много големи фискални пакети, които да бъдат вмъкнати в един законодателен акт. Както знаете, европейската ситуация е по-смесена, като ние имаме 19 фискални политики, от които следват съвместни фискални действия“, каза Лейн.

Еврозоната бе засегната тежко от пандемията, като през 2020 г. нейната икономика се сви с близо 7%. Макар че ЕЦБ очаква ръст от 4% през тази година, тази прогноза идва с голяма доза несигурност.

Икономическото представяне на региона ще зависи от развитието на пандемията, включително новите варианти на вируса и разпространението на ваксини, в което ЕС изостава от страни като САЩ и Великобритания . Някои страни в блока са изправени пред тежка трета вълна от вируса, която доведе до въвеждането на нови строги ограничителни мерки.

На този фон Лейн казва, че някои страни членки може да започнат да обмислят предоставянето на повече подкрепа за населението.

„Параметрите на фискалния дебат очевидно се изместиха след решението на САЩ. Европейските политици трябва да решат как да калибрират европейската фискална реакция и да се уверят, че тя е достатъчна, за да бъде се справим с кризата“, коментира главният икономист на ЕЦБ.

още по темата
още от Финанси