нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Goldman Sachs залага не мексиканското песо

Снимка: Shutterstock

Американската инвестиционна банка Goldman Sachs посочи мексиканското песо като валутата от развиващите се пазари, която ще се представи най-добре след утихването на пандемията от коронавирус, предаде Си Ен Би Си.

Съпредседателят на отдела за глобалния валутен обем Камакшия Триведи и ръководителят на EM Cross-Asset Research Цезар Маасри, заедно с екип от стратези, определиха мексиканското песо като най-атрактивното сред „високо цикличните бета валути, за Carry trade“. След песото се нареждат южноафриканския ранд (ZAR) и руската рубла (RUB).

Carry trade представлява сделка, при които инвеститорите заемат във високодоходна валута, за да финансират сделка с нискодоходна валута, опитвайки да изкарат печалба от разликата между лихвени проценти на две държави.

„Песото продължава да е най-добрият избор в тази група: макар да изглежда ,че има по-малко „място за раздвижване“ от някои други високодоходни валути на развиващи се пазари, разпродажбата от тази седмица означава, че нивото на курса щатски долар/мексиканско песо (USD/MXN) остава над 10% по-високо от това преди пандемията“, коментират Триведи и Маасри

„От средносрочна перспектива комбинацията от висока доходност и добри макро основи превръща песото в атрактивен избор“, добавя те.

В сравнение  с песото, анализаторите на Goldman предполагат, че и рандът и рублата имат повече пространство за движение, като ранда е „силно подценен“, а рублата все още се възстановява разпродажбите си от началото на годината.

още от Финанси