нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Haй-бoгaтият 1% oт aмepиĸaнцитe избягва плащането на данъци в размер 163 млрд. долара гoдишнo

Снимка: Shutterstock

Най-богатият 1% от американците избягват данъци в размер на около 163 млрд. долара всяка година, става ясно от доклад на Министерството на финансите на САЩ, цитиран от „Бизнес инсайдър“.

От министерството заявиха, че практиките, до които прибягват най-заможните американци, за да се измъкнат от плащането на данъци, водят до увеличаване на неравенствата в страната. Чрез тези си действия богаташите принуждават законодателите да избират между по-големи бюджетни дефицити или повишаване на данъците, за да финансират социалните си програми, като и двата варианта не се радват на особена популярност в страната.

Администрацията на президента Джо Байдън си поставя за цел да ограничи на тези злоупотреби. От Белия дом полагат усилия за подобряване на събираемостта, за да компенсират цената на предложения от Байдън  инфраструктурен план в размер на 3,5 трлн. долара. От министерството на финансите изчисляват, че предложението на Байдън да бъдат инвестирани 80 млрд. долара във Федералната данъчна служба на САЩ (Internal Revenue Service - IRS), може да донесе допълнителни 700 млрд. долара в хазната за период от 10 години. Дори при този сценарии обаче остават стотици милиарди несъбрани данъци.

През месец юли сайтът ProPublica публикува данни на IRS, от които стана ясно, че богатството на 25-те най-заможни американци е нараснало с 401 мрлд. долара в периода 2014 до 2018 г., като за същия период те са платили данък върху доходите в размер на само 13,6 млрд. долара – което се равнява на реална данъчна ставка от 3,4%.

За разлика от тях, през последните години средностатистическото американско домакинство е отчело доходи от 70 000 долара на година, 14% от които са отивали за федерални такси.

От ProPublica посочват, че милиардерите, чиито приходи обикновено не идват от заплата, могат да използват „стратегии за избягване на данъчно облагане, които са отвъд обсега на обикновените хора“.Тяхното богатство до голяма степен се базира на нарастващата стойност на акции или имущество. Според американското законодателство печалбите от тези активи не се считат за облагаем доход, докато те не бъдат продадени.

Въпреки че тактиките, които използват най-богатите американци, за да избягват данъци, са законни, докладът на ProPublica постави началото на дискусия в САЩ, която може да доведе до потенциална данъчна реформа.

още по темата
още от Финанси