нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Италия одобри план за намаляване на дефицита с 3,4 млрд. евро

Снимка: Shutterstock

Италианското правителство прие днес пакет от икономически реформи, които трябва да доведат до намаляване на дефицита с 3,4 милиарда евро тази година, съобщи премиерът Паоло Джентилони, цитиран от Франс прес.

Съкращенията възлизат на 0,2 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) и ще включват мерки за борба с укриването на данъци и за свиване на държавните разходи, но няма да има увеличение на данъците, уточни Джентилони след заседание на правителството.
Кабинетът също така коригира целевия си растеж за тази година от 1 процент на 1,1 на сто, след като през 2016 година италианската икономика нарасна с 0,9 процента.

През януари Европейската комисия изпрати писмо до Рим с искане бюджетът за 2017 година да се коригира и да бъде намален с 3,4 милиарда евро (3,6 милиарда долара), в противен случай ще бъде наложена глоба.

Бюджет 2017 бе приет през есента и предвиждаше дефицит от 2,3 на сто от БВП, което е доста над исканите от Брюксел 1,8 процента.
Съотношението дефицит/БВП ще бъде намалено до 2,1 процента тази година, обеща Джентилони.

Италия е с втория най-висок бюджетен дефицит в ЕС, който се равнява на 133 процента от БВП през 2016 година.Тя е сред 8-те страни от еврозоната, които през ноември бяха предупредени, че ще бъдат глобени и достъпът им до средства от Брюксел ще бъде ограничен заради неспазване на правилата в европейския Пакт за стабилност, припомня АФП.

Източник: БТА

още от Финанси