нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Известен хедж фонд мениджър смята, че Омикрон може да подкрепи американските акции

Снимка: Getty images

Инвеститорът милиардер Бил Акман смята, че новият вариант на коронавируса всъщност може да подкрепи американските акции, ако се окаже, че той се отличава с леки симптоми, предаде Си Ен Би Си.

„Въпреки че е твърде рано да имаме окончателни данни, първите докладвани данни показват, че вирусът Омикрон е по-заразен, но причинява „леки до умерени“ симптоми. Ако това се окаже вярно, то нагласите на пазарите ще са бичи, а не мечи“, коментира основателят и главен изпълнителен директор на Pershing Square Capital Management.

Откритият за първи път в Южна Африка но вариант на коронавируса вече е регистриран в дузина страни, което накара много държави да ограничат пътуванията от и до Южна Африка и други страни на континента.

Симптомите на COVID-19, свързани с Омикрон, бяха описани като „изключително леки“ от южноафриканския лекар, който първи сигнализира за новия вариант. От Световната здравна организация обаче заявиха, че на учените ще им бъдат необходими няколко седмици, за да разберат въздействието на новия вариант върху ваксините.

Коментарите на Акман предизвикват широк отзвук по време на здравната криза и бурното движение на пазара през последните две години. В разгара на кризата с COVID-19 през март 2020 г., Акман взе участие в предаване на Си Ен Би Си, за да предупреди инвеститорите, че „адът идва“ и да призове тогавашния президент Доналд Тръмп и корпоративната Америка да затворят страната за 30 дни, за да овладеят епидемията, определяйки това като „единственият вариант за спасяване на икономиката“.

Дни след интервюто Акман разкри, че фирмата му се е оттеглила от къси позиции точно когато S&P 500 достигна дъното, спечелвайки около 2 млрд. долара от залози срещу пазарите.

През юли, когато Уолстрийт се бореше с варианта на Делта, Акман каза, че той не представлява значителна заплаха за възобновяването на икономиката и че лихвените проценти да се покачват на фона на възстановяването на икономическата активност.

През октомври мениджърът на хедж фонд призова Федералният резерв да започне да ограничава стимулите за икономиката.

Pershing Square управлява активи на стойност около 13 милиарда долара.

 

още по темата
още от Финанси