нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

JP Morgan определи реалната цена на биткойна

Снимка: Getty images

Американската инвестиционна банка JP Morgan определи за справедлива цена на биткойна стойност, която е почти два пъти по-ниска от тази, при която криптовалутата се търгува в момента, предаде Блумбърг.

В доклад за инвеститори стратези на JP Morgan посочват, че справедливата цена на биткойна на база на ценовия модел на банката е 35 хил. долара. Към 15:15 часа българско време биткойнът се разменяше за 62 572,43 долара, което е спад с 0,89% за последните 24 часа.

От банката обаче поясняват, че цена от 73 хил. долара би могла да се нарече разумна, ако волатилността в курса на криптовалутата бъде намалена през следващата година.

„Това оспорва идеята, че целева цена от 100 хил. долара и нагоре, която изглежда е настоящия консенсус за 2022 г., е устойчив таргет за биткойна на фона на липсата на значително понижение на волатилността на критповалутата“, казват анализаторите на JP Morgan.

Според тях настоящата инвестирането в биткойн при настоящата цена „изглежда неапетитно“, но крипто активите са в процес на „многогодишно структурно изкачване“.

Стратезите на JP Morgan предупредиха за волатилността на криптовалутата в началото на септември, следвайки бичата пазарна активност през август, до края на който общата капитализация на крипто пазара премина 2 трлн. долара. По данни на  CoinGecko тя вече е достигнала 2,87 трлн. долара.

През септември главният изпълнителен директор на JP Morgan Джейми Даймън заяви, че цената на биткойна може да поскъпне още 10 пъти, но той няма да прояви интерес в инвестиране в криптовалутата. Следващият месец той определи актива като „безполезен“.

Видимо е обаче, че клиентите на банката са заинтересовани от криптовалутата, като тя е сред многото в сектора, които предлагат нови позиции за крипто експерти. Стратезите на JP Morgan дори отбелязват, че в последно време институционалните инвеститори предпочита биткойна пред златото като хедж срещу инфлацията.

още по темата
още от Финанси