нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

JPMorgan Chase трупа кеш в очакване на продължителна инфлация

Снимка: Getty images

JPMorgan Chase трупа кеш, вместо да го използва за закупуване на облигации и други инвестиции, защото вярва, че потенциалът за по-висока инфлация ще принуди Федералния резерв на САЩ да повиши лихвените проценти. Това заяви главният изпълнителен директор на американската банка Джейми Даймън, цитиран от Си Ен Би Си.

По думите му най-голямата американска банка по активи е в добра позиция да се възползва от повишение на лихвите и да закупи активи с по-висока доходност.

„Разполагаме с много кеш и ще бъдем много търпеливи, тъй като смятам, че има голяма вероятност инфлацията да не е просто преходна“, коментира Даймън.

„Ако погледнете нашия счетоводен баланс, ще видите, че имаме 500 млрд. долара кеш. Досега ние на практика трупахме средства и чакаме възможности да инвестираме при по-високи лихви“, каза шефът на JP Morgan. „Очаквам да има повече инфлация и ръст на лихвите, така че ние сме подготвени за това“, добави той.

В момента на Уолстрийт се води дебат дали по-високата инфлация е резултат от временни фактори, предизвикани от отварянето на икономиката, като например недостиг на суровини и проблеми с веригата за доставки, или пък става въпрос за трайна и устойчива тенденция за ръст на цените. От Федералния резерв на САЩ са на менени, че инфлацията е преходна и че ще отшуми. Други анализатори, сред които икономисти от Deutsche Bank и милиардери, управляващи хедж фондове, смятат, че инфлацията може да бъде по-продължителна и че Фед поема риск, като я пренебрегва.

Миналата седмица главният изпълнителен директор на Morgan Stanley заяви пред Си Ен Би си, че очаква инфлацията да бъде трайна и че Фед ще бъде принуден да повиши лихвите по-рано от очакваното.

„Въпросът е кога Фед ще предприеме действие? В даден момент ще трябва да го направи, а гледайки настоящата тенденция, мисля, че ще се случи по-рано от очакваното“, коментира той.

още по темата
още от Финанси