Какво би тласнало двойката GBP/USD към паритет или завръщане към 1.3000?

Какво би тласнало двойката GBP/USD към паритет или завръщане към 1.3000?

Какво би тласнало двойката GBP/USD към паритет или завръщане към 1.3000?

През този месец, двойката GBP/USD падна до най-ниска си стойност от десетилетия насам, съобщава DailyFX.

В резултат на невиждания колапс след вота за „Брекзит“, изглеждаше, че мащаба на риска и инерцията са отчетени и предвидени, но очевидно, истината е по-различна.

Преди два месеца бе прието да се смята, че голяма част от непосредствения риск, свързан с напускането Обединеното Кралство от ЕС е бил отчетен при забележителната регулация на стойността на британската валута и, че след време ще наблюдаваме възстановяване на изгубените позиции на паунда, по подобие на това, което случи с еврото след финансовата криза в Еврозоната.

Тази гледна точка обаче не предвиждаше няколко важни елемента, които предстоят да бъдат разкрити.  

Последиците от „Брекзит“ все още са неясни и прекалено обширни, за да бъдат дефинирани. Крайният икономически и финансов резултат може да бъде много по-голям от очакваното или значително по-малък от това, което предвещаваше първоначалният спад.    

Така или иначе, няма да разберем пълния мащаб на ситуацията, преди тя да стане факт. Още повече, ние дори няма да имаме окончателен ориентир за измерване на влиянието на „Брекзит" преди премиерът Тереза Мей да задейства член 50, който да започне процедурата по напускане на ЕС, насрочена за март 2017 година.

Междувременно, ще трябва да се задоволим с помощни данни, проучвания и политически изказвания, които да оформят очакванията. Въпреки това, може да се открои ясен ред по важност, когато става въпрос за движението на паунда. Със сигурност има ясен приоритет по отношение на данните, които движат двойка като GBP/USD над ключови нива от 1.3500 или под 1.1000.  

Очакванията около курса и усилията на Английската банка(BoE) към предлагане на буфер, нямат особен ефект. Усилията за стимулиране, на този етап, не са по-големи от тези на ЕЦБ и Японската централна банка(BoJ), а към момента, буфера при Фед е достатъчно широк.

Данните за индексa на потребителските цени (CPI) от изминалата сесия не бяха достатъчно значими, за да мотивират значителна промяна при напредъка на паунда.  

В същото време, новините и проучванията от последните месеци показват противоречива информация, с както негативни така и положителни данни, но и те не бяха достатъчни, за да задвижат големи промени, като тези, които наблюдавахме през последните две седмици.

Това, което ще бъде от съществено значение е нещо, което да доведе до реални промени в очакванията от преговорите.

Поставянето на приоритет върху имиграцията, а не върху достъпа до единния европейски пазар, от страна на Тереза Мей  или пък изказванията на френския президент Франсоа Оланд, от които става ясно, че ЕС трябва да направи така, че да няма други страни членки, които да искат да напуснат съюза, са типа събития, които наистина могат да наклонят везните в едната или другата посока.  

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ