нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Комисията за финансов надзор предупреди за нов опит за измами. Този път - през сайт

Комисията за финансов надзор предупреди, че интернет сайтът brokerz.com, който се опитва да привлича средства за управление от български граждани, няма лиценз за инвестиционен посредник. Комисията е получила сигнали за финансови измами на въпросния сайт в особено големи размери.

Юридическите лица, които имат право да извършват посредническа дейност за инвестиции в България са лицензирани от КФН, инвестиционните посредници – банки, лицензирани от БНБ, или лицензирани от друг държавен регулатор в рамките на Европейския съюз. КФН поддържа актуален списък с всички тези посредници, така че потребителите лесно да проверяват истинността на лицензите. Списъкът може да бъде открит на следния линк:

https://www.fsc.bg/bg/pazari/kapitalov-pazar/spisatsi-podnadzorni-litsa/investitsionni-posrednitsi

В сигналите се казва, че потребителите са изгубили средства както на сайта brokerz.com, така и от свързаните с него дружества – Group Polo Ltd. и Brokerz Ltd, регистрирани на Сейнт Винсент и Гренадини. Свързани с измама са още българските дружества Кодекси, Ер Ес Ди България, Глобал маркетинг консулт, Нова кор, Новакор, Олмедия.

Всяка една от жалбите е детайлно анализирана. Комисията извърши комплексна проверка на представените в жалбите или сигналите данни и оказва пълно съдействие на пострадалите лица за удовлетворяване на техните искания. В тази връзка КФН своевременно отговори на получените жалби и сигнали на лицата податели и изпрати подробни писмени отговори с предупреждения и съвети за придържането към необходимите превантивни мерки по отношение на неправомерната дейност на Brokerz.com и дружествата, свързани с интернет платформата.

Това е второ подобно съобщение от страна на КФН за последните дни, като преди това комисията обяви, че български граждани са били измамени да правят „инвестиции“ в следните дружества без лиценз за тази дейност - „Финанс Инженеринг“, „Гранд Рисърч“ ЕООД, „Фин Инженеринг Инкъм“ ЕООД, „Файненшъл Рипортинг“ ЕООД, „Фънд Сървисис“ ЕООД.

още от Финанси