нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Китайската народна банка инжектира 77,6 млрд. долара в системата

Китайската народна банка

Снимка: Shutterstock

Китай добави средносрочни средства във финансовата система, които да поддържат ликвидността на настоящите нива, докато централните банкери търсят баланс между подкрепата за икономиката и избягването на балони при активите, пише Блумбърг.

Китайската народна банка (PBoC) инжектира 500 млрд. юана (77,6 млрд. долара) в системата чрез средносрочни кредитни инструменти, съответстващи на 500 млрд. юана с матуритет в петък. Това решение отговаря на очакванията на пет от осем анализатори, анкетирани от Блумбърг. Основният лихвен процент се запазва на равнище от 2,95%.

Решението на PBoC идва в момент, в който нарастващият ценови натиск предизвиква несигурност около нуждата от допълнително парично облекчаване, а проблемите на задлъжнелия строителен предприемач China Evergrande Group предизвикват опасения от заразяване на системата. Според запознати източници в края на миналия месец финансовите регулатори са наредили на някои от големите банки да ускорят одобрението на ипотеки през последното тримесечие.

„Това прилича на история от типа „наполовина празна или наполовина пълна е чашата“, коментира Томи Сие от Oversea-Chinese Banking Corp. в Сингапур. „Ключовият конфликт на пазара в момента е около нарастващата надежда за допълнително парично облекчаване на фона на засилващото се виждане за забавяне на растежа“, добави той.

Според Сие PBoC може да понижисъотношението на задължителните резерви с 50 базисни пункта тази година. Надеждите за допълнително облекчаване от централната банка се основават и на падежите по политически заем за около 2 трлн. юана до края на 2021 г.

Гуверньорът на Китайската народна банка заяви на среща на централните банкери от Г-20 в сряда, че предпазливата парична политика ще бъде „гъвкава, целенасочена, разумна и подходяща", за да подкрепи висококачествено икономическо развитие. Според него инфлацията в Китай като цяло е „умерена“.

 

още от Финанси