нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Кой подхранва кошмарния фондов пазар

Снимка: Guliver / Getty images

Оценките на американските акции се превърнаха в пълен кошмар, подхранван от млади и глупави инвеститори. Това заяви пред Си Ен Би Си президентът и мениджър на портфейли в Smead Capital Management Кол Смийд.

Според него съотношението между печалба на акция на компаниите и настоящата цена на техните книжа е крайно нереалистично.

„Покупките, които бяха извършени през август и септември е феномен, който досега не сме виждали. При милениълите и рисковите играчи, които не искат да притежават облигации, а предпочитат надценени американски бизнеси, търговията е в невиждани мащаби.“, казва Смийд.

Ралито на пазарите в САЩ, което пренесе основните индекси от територия на корекция през март до рекордни върхове през август, бе постигнато до голяма степен на гърба на рекордния скок на цените ма технологичните гиганти.

Според Мийд настоящите оценки на американските акции са пример за „провал на фондовия пазар“, воден от спекулации на милениъли, които за първи път търгуват на борсите. Той очаква скорошен срив на пазарите.

По думите му обаче младите търговци не са единствения проблем. Според него готовността на богатите инвеститори и на тези от поколението „бейби бум“ да плащат по-висока цена от реаланта за утвърдени и доказани американски бизнеси като Costco и Microsoft също вреди на пазарите.

„Microsoft e прекрасна компания, но при цена на акция, която е 40 пъти по-голяма от настоящата печалбата на акция, има 0% вероятност фирмата да достигне очакваните нива на печалба през следващите 10 години“, коментира той.

Въпреки разпродажбите в технологичния сектор от началото на септември, акциите на Microsoft остават 40% по-скъпи, отколкото бяха в началото на годината.

още по темата
още от Финанси