нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Кристин Лагард призова за въвеждане на глобални регулации за биткойн

Guiliver/Getty images

Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард призова за въвеждане на глобална регулация за биткойн, предаде Ройтерс. Според Лагард в някои случаи основната криптовалута се използва за пране на пари и всички настоящи вратички в регулациите към момента, позволяващи това, трябва да бъдат затворени.

Криптовалутата привлича все повече интерес, след като компании като PayPal обявиха, че ще я използват, а хеджфондове все по-често местят част от управляваните от тях активи в биткойн. Към 4 часа българско време  стойността на всички биткойни възлиза на 650 млрд. долара. Цената на децентрализираната валута, която се поддържа единствено от мрежата на своите потребители и позволява бързи, евтини и анонимни парични трансфери, се повиши драстично от 20 000 долара в началото на декември 2020 г. до 34 800 долара в момента.

Именно възможността да се правят анонимни преводи обаче засилва притесненията на централните банкери, които управляват паричното предлагане на стандартните пари, наричани от потребителите на биткойн „фиатни пари“.

„Биткойн е силно спекулативен актив, който се използва и за напълно осъдиделна дейност по пране на пари“, коментира Лагард в интервю по време на конференцията Reuters Next.

Тя не описа примери на подобно пране на пари, но сподели, че знае за провеждани подобни криминални разследвания, без да разкрива подробности.

„Трябва да се постигне консенсус за въвеждане на регулации на глобално ниво. Защото докато има възможност за злоупотреба с даден финансов инструмент, тази възможност винаги ще бъде използвана“, добави тя.

 

още от Финанси