нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

КЗК ще се произнесе по сделката за ПИБ

Снимка: Мениджър Нюз

Комисията за защита на конкуренцията ще се произнесе в срок до два месеца по сделката за участието на Българската банка за развитие /ББР/ в дяловия капитал на Първа инвестиционна банка.

Образуваното производство е след уведомление на ББР  за придобиването на миноритарен пакет акции от капитала на Първа инвестиционна банка (ПИБ). По закон КЗК трябва направи оценка на концентрацията и да излезе със становище, за да бъде финализирана сделката.

Българската банка за развитие придоби малко над 18 на сто от акциите на ПИБ, след като придоби през обявения търг на БФБ по-голямата част от правата за увеличението на капитала на банката, което беше одобрено от кабинета. В купуването на права се включи и частен инвеститор, който впоследствие се оказа семейна фондация, зад която стои чехът милиардер Карел Комарек.

Целта на  България да бъде приета в чакалнята за еврозоната, което се случи в петък, 10 юли.

Капиталов недостиг на ПИБ, установен със стрес тест от страна ЕЦБ  във връзка с кандидатурата на България за членство в Еврозоната, бе причината за спешната интервенция, довела до увеличаването на капитала на Първа инвестиционно до необходимите нива. 

 Успешното увеличение на капитала на банката беше едно от условията за присъединяване на България към валутния механизъм ERM II или „чакалнята“ за еврозоната. 

В съобщението за предстояща концентрация, публикувано на сайта на КЗК, се посочва, че всички заинтересовани страни могат да подадат становище в 7-дневен срок считано от днес.

още от Финанси