нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Френският финансов министър критикува буксуването на Фонда за възстановяване на ЕС

Снимка: Getty images

Отпускането на средствата по фонда за възстановяване на Европейския съюз в размер на 750 млрд. евро загуби своята спешност и не върви по правилния път. Това заяви в интервю за Блумбърг френският финансов министър Бруно льо Мер

„Ако искаме силна икономика, трябва да инвестираме и то, точно сега“, каза Льо Мер. „От ключово значение е да имаме бързото възстановяване на ЕС и да приложим този план възможно най-скоро.“, добави той.

Неговите коментари идват на фона на нарастващите опасения в някои европейски столици, че напредъкът по мярката върви твърде бавно. Фондът трябва да бъде финансиран чрез емитиране на общ дълг на световните финансови пазари, но в момента все още има няколко страни, които не приели закон, който да позволи поемането на общ европейски дълг. Същевременно с това приетият в Германия такъв закон е поставен под въпрос от Конституционния съд на страната.

„Вече е април, 2021 г., а аз не съм видял нито една стотинка, а решенията за отделянето на собствените средства все още не са ратифицирани от 27-те държави членки.“, каза той.

Нарастващите тревоги, че икономиката на региона изостава от тази на другите индустриализирани страни, бяха потвърдени и дори подсилени от доклада на Международния валутен фонд „Световна икономическа перспектива“. Според фонда икономиката на САЩ ще нарасне с 6,4% през тази година, а на Еврозоната – с 4,4%.

Представители на Европейската централна банка също изразиха загриженост относно възможността за забавянето на спасителния пакет на ЕС, средствата по-който не се очаква да започнат да се изплащат преди юли. Макар че не могат да бъдат сравнение директно, средствата по американския пакет от 1,9 трлн. долара вече стигат до хората.

Според Льо Мер правителствата в ЕС показват по-малко решителност по отношение на фонда за възстановяване днес, отколкото през миналата година, когато го договориха.

„Искам да призова всички страни членки на ЕС да се върнат към духа на 2020 г. и да възпламенят отново импулса, който успяхме да дадем на европейското възстановяване през миналата година. Нека се върнем към този дух на солидарност, решителност и готовност за бързо икономическо възстановяване навсякъде в Европа“, каза той.

още по темата
още от Финанси