нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Лондонската борса преговаря за продажбата на фондовия пазар в Милано

Снимка: Getty Images

Лондонската фондова борса (LSE) обяви днес, че води ексклузивни преговори с паневропейския борсов оператор Юронекст (Euronext) за продажба на Миланската фондова борса, предаде Франс прес.

Швейцарският оператор СИКС Груп (SIX Group) и германският Дойче бьорзе (Deutsche Bоrse) потвърдиха, че са направили свои предложения. Лондонската фондова борса уточнява, че никак не е сигурно, че от тези преговори ще излезе сделка и че всяка потенциална продажба ще зависи от резултата от оценката на Европейската комисия за закупуването на американската група за финансови данни Рефинитив (Refinitiv).

В края на юли Лондонската фондова борса съобщи, че възнамерява да продаде Миланската борса, за да може Брюксел да одобри придобиването на Refinitiv за 27 милиарда долара. Опасявайки се от отрицателно отражение върху конкуренцията, Европейската комисия обяви в края на юни, че започва задълбочено разследване по проекта за придобиване на Refinitiv, обявен през лятото на 2019 година. Централата на Refinitiv е в Ню Йорк. Тя е известна със своя терминал Ейкън (Eikon), един от водещите световни доставчици на данни за професионалисти по пазарите с над 40 000 компании, които са му клиенти в 190 страни. 

Сделката обаче може да се провали, ако не бъде сключена до 31 май 2021 година.

Операцията е огромна за Лондонската фондова борса, която ще трябва да предостави 14,5 милиарда долара капитал и да поеме дълг от около 12,5 милиарда долара, според споразумение с акционерите на Refinitiv - фондове, управлявани от Блекстоун (Blackstone) и канадско-американската медийна група Томсън Ройтерс. 

 

още по темата
още от Финанси