нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Мъск продаде акции на Tesla за около 5 млрд. долара

Снимка: Getty images

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск е продал акции на Tesla за близо 5 млрд. долара, става ясно от подадените до регулаторите документи в сряда, предаде Си Ен БИ Си.

В понеделник той е продал около 930 хил. акции на стойност 1,1 млрд. долара, с които да покрие данъци върху доходите от акциите, упражнени през същия ден. Тези трансакции са били планирани още през септември. Във вторник и сряда Мъск обаче е продал още 3,5 млн. акции за 3,88 млрд. долара, като от документите до регулаторите става ясно, че тези продажби не са били предварително планирани.

Преди продажбите Мъск попита своите 62,5 млн. последователи в Twitter дали да продаде 10% от акциите си в Tesla. Около 58% от участвалите в анкетата в социалната мрежа отговориха с „да“. Следвайки новината, акциите на компанията за електрически автомобили поевтиняха с над 15% в понеделник и вторник, след което се възстановиха с 4,34% в сряда.

Главният изпълнителен директор на хедж фонда Citadel Кен Грифит заяви по време на конференцията DealBook Online Summit, че предпочита Мъск да на предава акциите си в Tesla.

„Хората като Илон Мъск и Джеф Безос промениха самия живот и ние искаме те да запазят контрол върху компаниите си, докато имат нужните амбиции и енергия, за да движат бизнеса напред“, каза той.

Πpeз ceптeмвpи Mъcĸ сигнализира, чe щe yпpaжни чacт oт oпциитe cи пpeз чeтвъpтoтo тpимeceчиe.

още по темата
още от Финанси