нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Най-успешният мениджър в хедж фонд печелил по над 10 млн. долара дневно през 2020 г.

Guiliver/Getty images

Най-успешният мениджър на хедж фонд е печелил по 10,4 млн. долара всеки един ден от 2020 г., включително в събота и неделя. Това показва годишната класация за най-богатите в бранша на специализираното издание Institutional Investor, което излиза от над 50 години.

Става въпрос за Израел Енгландер, който управлява Millennium Management.  Енгландер е спечелил 3,8 млрд. долара в рамките на миналата година. Това не е единственото му изключително постижение. Той е бил в списъка с най-богатите хедж  фонд мениджъри 19 пъти за последните 20 години. Неговите клиенти също не могат да се оплачат от работата му – само в рамките на 2020 г. активните на фонда му са се увеличили с 10,2 млрд. долара. Това е една изключително добра година за този фонд, защото от създаването си през 1989 г. той е генерирал печалби от общо 36 млрд. долара за клиентите си.  

Второто място остава за Джим Симонс от Renaissance Technologies, който е увеличил благосъстоянието си с 2,6 млрд. долара през 2020 г. Това е необичайно на фона на представянето на основните три фонда, които той управлява. Те са генерирали отрицателна доходност в порядъка между 20% и 30%. Друг фонд на Симонс, в който са средствата основно на неговите служители, пък генерира положителна доходност от 76%.

Сумарно погледнато най-високоплатените мениджъри в хедж фондове са спечелили средно по 1,28 млрд. долара през 2020 г., което е абсолютен рекорд на приходите във финансовия сектор, показва списъкът на Institutional Investor.  Според представителната класация най-добрите 25 души в занаята са спечелили общо 32 млрд. долара през миналата година. Общо 15 от тях са спечелили над 1 млрд. долара, като за сравнение през 2019 г. техният брой е бил близо два пъти по-малък – само 8. Според Си Ен Би Си обаче огромните приходи на фонд мениджърите и особено в светлината на сагата GameStop, ще предизвика обществена полемика относно регулациите на финансовия пазар.

още от Финанси