нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Невъзможно е да се даде реална оценка на акциите на Tesla

Снимка: Guliver / Getty images

В последно време американския концерн за електромобили Tesla изглежда неудържим. Акциите на компанията достигнаха рекорден връх за пети пореден ден във вторник, допринасяйки за "ралито" с 223% на акциите на фирмата от разпродажбите през месец март насам. Пазарната капитализация на Tesla от 258 млрд. долара я прави по-скъпа от 97% от  компаниите на S&P 500.

Анализаторите на Barclays и Morgan Stanley, които гледат по-песимистично на представянето на фирмата на Илон Мъск, смятат, че има няколко краткосрочни предизвикателства, на които концернът трябва да отговори.

Morgan Stanley промени базовия си таргет за цената на книжата на Tesla от 650 долара за акция до 740 долара за акция, като „бичата прогноза“ за 2030 г. е феноменалните 2070 долара за акция. Анализатори от Barclays заявиха, че „не виждат нищо, което да попречи на поскъпването на акциите на фирмата през следващите седмици“ и че „не открива катализатор за спад на книжата“ преди четвъртото тримесечие на 2020 г.

При вчерашната търговия на борсата в Ню Йорк книжата на Тесла поскъпнаха с 1,33% до 1389,86 долара за акция.

„Това са акции, които фундаментално погледнато не могат да бъдат оценени“, казва Куинт Татро, главен инвестиционен директор на  Joule Financial пред Си Ен Би Си.

„Компанията не изкарва пари. Много трудно е да се даде реална оценка на акциите й“, добавя той.

До момента Tesla не е регистрирала печалба на годишна база. Миналата седмица компанията на Илон Мъск измести Toyota от позицията на скъпия автомобилопроизводител, въпреки че тя изостава от японската фирма по всички производствени показатели.

Тод Гордън, управляващ директор на Ascent Wealth Partners, смята, че акциите на Tesla все още са в началото на своя път от първичното публично предлагане на борсата в Ню Йорк.

„Оценката е висока, когато се гледат традиционните измерители, но компаниите с капиталов растеж предлагат по-добро съотношение цена/печалба. Ние вярваме, че Tesla е лидер в тази сфера“, коментира Гордън.

Акциите на Tesla са поскъпнали с близо 8076%  от нейното първичното публично предлагане на 29 юни 2010 г.

още по темата
още от Финанси