нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Над 100 водещи икономисти призоваха за опрощаване на държавните дългове към ЕЦБ

Снимка: Guliver / Getty images

Повече от 100 икономисти днес призоваха Европейската централна банка да подкрепи възстановяването на икономиката на Еврозоната с 2,5 трлн. евро като опрости държавния дълг, който държи, предаде агенция Франс прес, цитирана от бизнес изданието „Барънс“.

В отворено писмо, публикувано в големите вестници в страните от Еврозоната, икономистите отбелязват, че една четвърто от публичния дълг на страните от региона на единната валута се държи от ЕЦБ.

„С други думи, ние дължим на себе си 25% от нашия дълг и ако трябва да възстановим тази сума, то ще трябва да я намерим на друго място, било то чрез тегленето на нов кредит за погасяване на дълга, вместо за инвестиране, чрез повишаване на данъците или пък чрез свиване на разходите“, посочват авторите на писмото.

Всеки един от тези три варианта би потиснал икономическия растеж и забавил възстановяването.

Икономистите предлагат вместо това ЕЦБ да анулира дълговете в замяна на това страните да се ангажират с похарчването на същия размер средства за инвестиции в зеления преход и социални проекти, което според експертите би подействало като пакет от стимули за близо 2,5 трлн. евро.

Подобен ход би дал на европейските страни нужните средства за желаното „зелено възстановяване“, а също така и за преодоляване на тежките социални, културни и икономически дисбаланси.

В началото на седмицата европейската статистическа служба Евростат публикува данни, според които икономиката на Еврозоната се е свила с 6,8% през миналата година. Същевременно с това надеждите за бързо възстановяване през настоящата година започват да избледняват на фона на сравнително бавното разпространение на ваксини на континента и появата на по-заразни варианти на коронавируса.

Миналата година италианският представител в управителния съвет на ЕЦБ Фабио Панета заяви, че анулирането на държавните дългове не е вариант, тъй като това може да нарани доверието във еврото.

Според икономистите, които стоят зад писмото, няма юридически пречки пред отписването на дълга. По думите им то е въпрос на политическа воля от страна на европейските лидери.

Сред подписалите се под писмото е французина Тома Пикети, чиято книга „Капиталът. XXI век“ го превърна в една от малкото „рок звезди“ в световната икономика и съветник на леви политици в Европа и САЩ.

още по темата
още от Финанси